Κόσμος|16.11.2020 15:17

Κυριακίδου για εμβόλιο Moderna: Ενθαρρυντικά νέα, κάνουμε ό,τι μπορούμε

Μαρία Ψαρά

«Περισσότερα ενθαρρυντικά νέα μετά τη δημοσίευση επιτυχημένων αποτελεσμάτων των δοκιμών σήμερα» έγραψε στο twitter η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δοκιμών του εμβολίου της αμερικάνικης εταιρείας Moderna για τον κορονοϊό

Η Κύπρια Επίτροπος, Στέλλα Κυριακίδου, τόνισε πως «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια», υπενθυμίζοντας ότι η υπογραφή των τελικών συμβολαίων αγοράς με τις εταιρείες Pfizer και BioNTech θα γίνει «αργότερα μέσα στην εβδομάδα».

Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Ορνανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι ξεκινά κυλιόμενη αξιολόγηση των δεδομένων του εμβολίου της Moderna. Oι ανακοινώσεις της Moderna κάνουν λόγο για 94,5% αποτελεσματικότητα, ακόμα και στην πρόληψη των πολύ σοβαρών μολύνσεων με κορονοϊό. Η Moderna είναι μία από τις έξι εταιρείες εμβολίων με τις οποίες μιλάει η Κομισιόν. Οι διερευνητικές συνομιλίες τους ολοκληρώθηκαν στις 24 Αυγούστου, αλλά δεν έχει υπογραφεί ακόμη συμβόλαιο.

Οπως διαβεβαιώνει η Κομισιόν, η σχεδιαζόμενη σύμβαση με τη Moderna θα παράσχει τη δυνατότητα σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αγοράσουν το εμβόλιο, καθώς και να το δωρίσουν σε χώρες χαμηλότερου και μεσαίου εισοδήματος ή να το ανακατευθύνουν σε ευρωπαϊκές χώρες.

ΚορονοϊόςBiontechModernaPFIZERεμβόλιο