Κόσμος|17.11.2020 07:30

Τραμπ: Εντολή για απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από Ιράκ, Αφγανιστάν

Γιάννης Χαραμίδης

Οι τελευταίες 70 ημέρες του Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ γραφείο περιλαμβάνουν τελικά και πολιτικές αποφάσεις και μάλιστα με μεγάλη βαρύτητα. Όπως αποκαλύπτει το CNN ο απερχόμενος πρόεδρος αναμένεται να δώσει εντολή εντός της τρέχουσας εβδομάδας στο επιτελείο του προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποχωρήσουν όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ που βρίσκονται σε εδάφη του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δώσει εντολή να αποσταλούν άμεσα στους ανώτατους διοικητές των μονάδων σαφείς εντολές και χρονοδιάγραμμα αποχώρησης. Αρχικά αναμένεται να αποχωρήσουν περίπου 2.500 άνδρες από το Αφγανιστάν και ακόμη 2.500 από τα εδάφη του Ιράκ μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Σήμερα στο Αφγανιστάν εδράζονται περίπου 4.500 αμερικανοί στρατιώτες ενώ στο Ιράκ βρίσκονται περισσότεροι από 3.000.

Σημειώνεται πως το Πεντάγωνο δεν έχει κάνει κάποια επίσημη τοποθέτηση αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά δεν έχει εκδοθεί και καμία επίσημη διάψευση. Σε περίπτωση που το σχέδιο Τραμπ υλοποιηθεί θα είναι μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις που υλοποιούνται και θα είναι το τρίτο μέτωπο μετά την Συρία από το οποίο οι ΗΠΑ αποσύρουν σήμερα τις στρατιωτικές τους δυνάμεις.

Υπογραμμίζεται πως στις 8 Οκτωβρίου ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω twitter είχε προαναγγείλει την συγκεκριμένη κίνηση τονίζοντας πως χιλιάδες στρατιώτες θα κάνουν Χριστούγεννα με τις οικογένειές τους.

ΙράκΑφγανιστάνΝτόναλντ Τραμπ