Κόσμος|17.11.2020 15:02

Πρώτο «ρήγμα» στις σχέσεις ΝΑΤΟ - ΗΠΑ

Μαρία Ψαρά

Πρώτο «ρήγμα» στις σχέσεις του ΝΑΤΟ με τις ΗΠΑ καταγράφεται σε δηλώσεις του γενικού γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η Συμμαχία θα μπορούσε να πληρώσει βαρύ τίμημα αν πράγματι οι ΗΠΑ αποσύρουν δυνάμεις από το Αφγανιστάν.

Η τοποθέτηση Στόλτενμπεργκ έρχεται μετά τις δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να αποσύρει σημαντικό αριθμό αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα που πλήττεται από τις συγκρούσεις τις επόμενες εβδομάδες. Ο Στόλτενμπεργκ προειδοποιεί ότι αυτό μπορεί να έχει πολύ υψηλό τίμημα.

«Πήγαμε μαζί στο Αφγανιστάν. Και όταν έρθει η ώρα, πρέπει να φύγουμε μαζί με συντονισμένο και τακτικό τρόπο. Υπολογίζω σε όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να ανταποκριθούν σε αυτήν τη δέσμευση, για τη δική μας ασφάλεια», υπογραμμίζει ο Στόλτενμπεργκ στην πρώτη φορά που εκφράζεται έτσι κατά της διοίκησης Τραμπ και των αποφάσεών της.

«Είμαι σε στενή επαφή με τις ΗΠΑ, καθώς και με όλους τους άλλους Συμμάχους όσον αφορά την αποστολή μας στο Αφγανιστάν. Το ΝΑΤΟ πήγε στο Αφγανιστάν ύστερα από επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών για να διασφαλίσει ότι δεν θα ήταν ποτέ ξανά ασφαλές καταφύγιο για τους διεθνείς τρομοκράτες. Εκατοντάδες χιλιάδες στρατεύματα από την Ευρώπη και πέρα από αυτήν έχουν σταθεί μαζί με τα αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν, και πάνω από χίλιοι από αυτούς έχουν πληρώσει το βαρυτερο τίμημα», είπε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.

«Αντιμετωπίζουμε τώρα μια δύσκολη απόφαση. Βρισκόμαστε στο Αφγανιστάν για σχεδόν 20 χρόνια, και κανένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ δε θέλει να παραμείνει περισσότερο από όσο χρειάζεται. Ταυτόχρονα, όμως, η τιμή της αναχώρησης πολύ νωρίς ή με μη συντονισμένο τρόπο θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλή. Το Αφγανιστάν κινδυνεύει να γίνει και πάλι μια πλατφόρμα για τους διεθνείς τρομοκράτες να σχεδιάσουν και να οργανώσουν επιθέσεις εναντίον των πατρίδων μας. Και το ISIS θα μπορούσε να ξαναχτίσει στο Αφγανιστάν το χαλιφάτο της τρομοκρατίας που έχασε στη Συρία και το Ιράκ», προειδοποιεί σε έναν μάλλον ασυνήθιστο για τον Γ. Στόλτενμπεργκ τόνο.

«Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν την ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, έχουμε ήδη προσαρμόσει σημαντικά την παρουσία μας. Και έχουμε πει επανειλημμένα ότι θα συνεχίσουμε να αναθεωρούμε τη διάθεση των στρατευμάτων μας. Έχουμε τώρα κάτω από 12.000 στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, και περισσότερα από τα μισά από αυτά είναι δυνάμεις εκτός των ΗΠΑ. Ακόμη και με περαιτέρω μειώσεις των ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει την αποστολή του να εκπαιδεύει, να συμβουλεύει και να βοηθά τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας. Δεσμευόμαστε επίσης να τα χρηματοδοτήσουμε έως το 2024», κατέληξε.

Το θέμα δεν πέρασε απαρατήρητο φυσικά από το διεθνή Τύπο, ακόμα και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το Associated Press

ΝΑΤΟΑφγανιστάνISISΓενς Στόλτενμπεργκ