Κόσμος|19.11.2020 14:56

ΗΠΑ: Μία αμφιλεγόμενη πρωτιά για τον Πομπέο

Γιάννης Χαραμίδης

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ βρίσκεται στο Ισραήλ στο τελευταίο του ταξίδι από την θέση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ. Στο συγκεκριμένο ταξίδι, την συγκεκριμένη στιγμή με τον Πρόεδρο Τραμπ να έχει ηττηθεί επέλεξε ο Μάικ Πομπέο για να γράψει Ιστορία.

Σήμερα, Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έγινε ο πρώτος υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της Αμερικανικής Κυβέρνησης που πάτησε το πόδι του σε ισραηλινό καταυλισμό στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη στην δυτική όχθη.

Συγκεκριμένα ο Μάικ Πομπέο επισκέφθηκε οινοποιείο στην Ψαγκότ ουσιαστικά κάνοντας πράξη τα όσα η κυβέρνηση Τραμπ έχει προαναγγείλει εδώ και μήνες πως «η ισραηλινή παρουσία στην δυτική όχθη δεν αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Νωρίτερα σήμερα ο Μάικ Πομπέο είχε συνάντηση και με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπεντζαμίν Νετανιάχου, ενώ είναι προγραμματισμένο να βρεθεί και στα υψίπεδα του Γκολάν.

Περισσότεροι από 600.000 ισραηλινοί πολίτες ζουν σήμερα σε περισσότερα από 140 περιοχές στην Δυτική όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ μετά την προσάρτηση των συγκεκριμένων εδαφών το 1967.

Από την πλευρά της η Παλαιστινιακή αρχή χαρακτήρισε την συγκεκριμένη κίνηση από την πλευρά των ΗΠΑ ακόμη μία πρόκληση μετά το «απαράδεκτο» σχέδιο επίλυσης της διένεξης με το Ισραήλ που ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ Κούσνερ είχε παρουσιάσει πριν από έξι μήνες.

Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει σήμερα ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να αναιρέσει όλες τις αποφάσεις της Κυβέρνησης Τραμπ αναφορικά με το σχέδιο επίλυσης του Παλαιστινιακού με τα μέσα στις ΗΠΑ πάντως να θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο να αποσύρει ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

ΠαλαιστίνηΗΠΑΜάικ ΠομπέοΝτόναλντ ΤραμπΚατεχόμεναΙσραήλ