Κόσμος|23.11.2020 14:12

Ξεκινά η δίκη Σαρκοζί: Διαφθορά, λιβυκό χρήμα και η κληρονόμος της L’ Oreal

Μαρία Ανδρικάκη

Τον ονόμασαν «πρόεδρο bling bling» και όχι άδικα, εξαιτίας της άστατης ζωής του… Σήμερα, όμως, ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Νικολά Σαρκοζί, βρίσκεται μόνος του σε μια κρύα δικαστική αίθουσα. Κατηγορούμενος για διαφθορά και προσπάθεια δωροδοκίας ενός δημόσιου λειτουργού, ώστε να αποσπάσει πληροφορίες για έρευνα σχετική με τα οικονομικά του κόμματός του, είναι ο πρώτος πρώην Πρόεδρος στη «μοντέρνα Γαλλία» που κάθεται στο εδώλιο.

Ο προκάτοχός του, Ζακ Σιράκ, καταδικάστηκε σε δυο χρόνια φυλάκιση με αναστολή το 2011, για εκτροπή δημόσιων πόρων, το διάστημα, όμως, που ήταν δήμαρχος του Παρισιού. Η δίκη, ωστόσο, όλο και διακόπτεται. Αρχικά πήρε αναβολή εξαιτίας της πανδημίας και επειδή ένα πρόσωπο κλειδί για την υπόθεση, ο πρώην αρχιδικαστής Ζιλμπέρ Αζιμπέρ είναι 74 ετών και δεν εμφανιζόταν στο δικαστήριο. Και σήμερα η πλευρά του Αζιμπέρ θα ζητήσει αναβολή, καθώς ο πρώην δικαστικός πρέπει να υποβληθεί σε ιατρικό έλεγχο και η δίκη θα μεταφερθεί στις 10 Δεκεμβρίου.

Η πολύκροτη υπόθεση Σαρκοζί

Εδώ και χρόνια, Γάλλοι δικαστές ερευνούν κατηγορίες διαφθοράς κατά του Σαρκοζί, που ξεκινούν από την προεκλογική του εκστρατεία. Όπως λένε, ο πρώην Γάλλος Πρόεδρος και ο τότε δικηγόρος του, Τιερί Ερζόγκ, επιχείρησαν να δωροδοκήσουν τον Αζιμπέρ, προσφέροντάς του δουλειά στο Μονακό, με αντάλλαγμα πληροφορίες για την έρευνα που πραγματοποιούσαν τότε οι γαλλικές αρχές σε «μυστικές δωρεές» που χρησιμοποίησε ο Σαρκοζί για να χρηματοδοτήσει την προεκλογική του εκστρατεία.

Στα χέρια των αρχών μάλιστα βρίσκονται ηχογραφημένες συνομιλίες του Σαρκοζί με τον Ερζόγκ από το 2013-2014. Οι δυο άντρες χρησιμοποιούσαν για τον Αζιμπέρ το κωδικό όνομα «Πολ Μπισμούθ» και έλεγαν ότι θα του δώσουν προαγωγή και θα τον βοηθήσουν. Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας αρνείται όλες τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι ο αρχιδικαστής δεν έλαβε τη θέση στο Μονακό.

Τα δικαστικά καλά κρατούν

Το 2007, επί Μουαμάρ Καντάφι, ο Σαρκοζί κατηγορείται ότι έλαβε εκατομμύρια ευρώ σε λιβυκό νόμισμα, για να χρηματοδοτήσει την προεκλογική του καμπάνια. Το 2013, οι γαλλικές αρχές ερευνούσαν είσπραξη από μέρους του παράνομων πληρωμών από την κληρονόμο της L’ Oreal, Λιλιάν Μπετανκούρ. Το 2018, ο Σαρκοζί κατηγορήθηκε για διαφθορά και παράνομη χρηματοδότηση της εκστρατείας του. Τον προηγούμενο μήνα του απαγγέλθηκε και η κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, κατηγορία που επίσης μπορεί να τον οδηγήσει σε δίκη.

Σε ξεχωριστή υπόθεση, αναμένεται να δικαστεί από τις 17 Μαρτίου έως τις 15 Απριλίου του 2021 για τη λεγόμενη «υπόθεση Πυγμαλίων», στην οποία κατηγορήθηκε για κατασπατάληση χρήματος στην προεκλογική του καμπάνια το 2012, τη χρονιά που έχασε τις εκλογές. Τον Ιανουάριο του 2020 και ο πρώην βοηθός του, Τιερί Γκομπέρ, τέθηκε υπό επίσημη έρευνα. Ο Νικολά Σαρκοζί διετέλεσε Πρόεδρος της Γαλλίας από το 2007 έως το 2012.

L’ OrealΓαλλίαδίκηΝικολά Σαρκοζί