Κόσμος|02.01.2019 15:21

ΥΠΕΞ της πΓΔΜ: Η Συμφωνία των Πρεσπών θα εφαρμοστεί πλήρως

Newsroom

Το πρακτορείο ειδήσεων “MIA” μεταδίδει την εκτενή συνέντευξη που του παραχώρησε ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ. Ο τίτλος του κειμένου είναι «Δίχως πομπώδεις εξαγγελίες και θριαμβολογία, αλλά με αξιοπρέπεια και καθαρή συνείδηση αντλήσαμε το καλύτερο δυνατό για τη “Μακεδονία”».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Ντιμιτρόφ μιλά για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το όνομα, για τη φιλία που αναπτύχθηκε μεταξύ του ιδίου και του πρώην Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, η οποία, όπως αναφέρει, ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια των συχνών επαφών που είχαν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, ενώ αναφέρεται και στις πλέον κρίσιμες στιγμές των διαπραγματεύσεων.

Ο Ντιμιτρόφ θεωρεί ότι «υπό τις δεδομένες συνθήκες, με τη Συμφωνία των Πρεσπών έχει επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή λύση για την πΓΔΜ αλλά και για την Ελλάδα και ότι έχει, ουσιαστικά, επιτευχθεί μία ισορροπημένη λύση. Εάν διαταραχθεί αυτή η ισορροπία προκειμένου η Συμφωνία να γίνει καλύτερη για τη μία ή την άλλη πλευρά τότε δεν θα υπάρχει Συμφωνία αλλά εθνικές θέσεις, κρίνει ο ίδιος».

Για τον Ντιμιτρόφ, το γεγονός ότι η αντιπολίτευση, στην Ελλάδα και στην πΓΔΜ, «επιτίθενται» στη Συμφωνία των Πρεσπών χρησιμοποιώντας την ίδια σχεδόν ρητορική, καταδεικνύει ότι η συμβιβαστική λύση για το περίπλοκο αυτό ζήτημα είναι καλή και ισορροπημένη, ενώ πιστεύει με τη Συμφωνία δοκιμάζεται και η ωριμότητα των δύο λαών.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της πΓΔΜ εκτιμά επίσης ότι σε μερικά χρόνια, με δίκαιη πολιτική και ανοιχτή επικοινωνία, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και των δύο χωρών θα διερωτάται «γιατί δεν το κάναμε αυτό νωρίτερα;». Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζει ο Ντιμιτρόφ, δημιουργούνται δυνατότητες, μετά πολλά χρόνια, να ξεκινήσει διάλογος πάνω σε πραγματικά ζητήματα και προβλήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών και των δύο χωρών.

Κλέινοντας, ο Ντιμιτρόφ εμφανίζεται πεπεισμένος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα εφαρμοστεί πλήρως και θεωρεί ότι η ευθύνη για την τύχη της Συμφωνίας με την Αθήνα, τώρα πλέον, βρίσκεται στα χέρια του Κοινοβουλίου, όπου η εξασφάλιση της πολιτικής στήριξης για τη Συμφωνία αποτελεί πραγματική πρόκληση.

Νικολά ΝτιμιτρόφσυνέντευξηΣυμφωνία των Πρεσπών