Κόσμος|23.11.2020 21:25

Κορονοϊός: 200 ρομπότ θα απολυμαίνουν τα δωμάτια σε ευρωπαϊκά νοσοκομεία

Newsroom

Με 200 ρομπότ απολύμανσης, αναμένεται να επανδρώσει ευρωπαϊκά νοσοκομεία η Κομισιόν. Το ύψος των μηχανημάτων αγγίζει τα 12 εκατ. ευρώ, ενώ το σχετικό κονδύλιο προέρχεται από τον ESI. Τα ρομπότ αναμένεται να παραδοθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Νοσοκομεία από τα περισσότερα κράτη-μέλη εξέφρασαν την ανάγκη και το ενδιαφέρον να λάβουν τα εν λόγω ρομπότ, τα οποία μπορούν να απολυμάνουν τυπικά δωμάτια ασθενών, χρησιμοποιώντας υπεριώδες φως σε μόλις 15 λεπτά και έτσι βοηθούν στην πρόληψη και τη μείωση της εξάπλωσης του κορονοϊού. Η διαδικασία ελέγχεται από έναν χειριστή, ο οποίος θα βρίσκεται εκτός του χώρου που απολυμαίνεται, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε έκθεση στο υπεριώδες φως.

Ελάφρυνση χρέους

Επιπλέον, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα συνεισφέρει 183 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα του ΔΝΤ (CCRT) για την ελάφρυνση του χρέους σε 29 χώρες χαμηλού εισοδήματος, επιτρέποντάς τους να αυξήσουν τις κοινωνικές, υγειονομικές και οικονομικές δαπάνες τους απέναντι στην κρίση COVID-19. Η συνεισφορά, ανακοινώθηκε αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής των G20 που ενέκρινε ένα κοινό πλαίσιο για το χρέος πέρα από την πρωτοβουλία αναστολής της υπηρεσίας χρέους (DSSI).

Τα επίπεδα του χρέους ήταν ήδη υψηλά πριν από την κρίση και σε πολλές χώρες τώρα απλώς γίνονται μη βιώσιμα. Με αυτήν τη συνεισφορά 183 εκατ. ευρώ, η Ε.Ε. γίνεται ο μεγαλύτερος δωρητής στο CCRT, το οποίο σήμερα έχει συγκεντρώσει περίπου σε 426 εκατ. ευρώ.

ΚορονοϊόςρομπότCOVID-19ΔΝΤΚομισιόν