Κόσμος|23.11.2020 21:45

Χριστούγεννα και κορονοϊός: Τα σχέδια των ευρωπαϊκών κρατών για covid-free γιορτές

Newsroom

Με περιορισμούς στις οικογενειακές συγκεντρώσεις και σαφείς οδηγίες για αποφυγή αγκαλιών, φιλιών και κάθε είδους διαχυτικότητας, η χτυπημένη από τον κορονοϊό Ευρώπη ετοιμάζεται να γιορτάσει πολύ διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα

Οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών, στα οποία καταγράφεται το ένα τέταρτο των συνολικών κρουσμάτων Covid-19 στον κόσμο, φοβούμενες ένα τρίτο κύμα της πανδημίας δεν μοιάζουν διατεθειμένες έπειτα από απανωτά lockdowns να χαλαρώσουν τα μέτρα διατήρησης των αποστάσεων. 

Οι περισσότερες χώρες θα αποκαλύψουν τα σχέδια για τις φετινές γιορτές μέσα σε αυτή ή το αργότερο την επόμενη εβδομάδα, όπως μεταδίδει το Reuters. Ωστόσο, ένα είναι σχεδόν σίγουρο για το σύνολο της γηραιάς ηπείρου: Οι δημόσιες εκδηλώσεις και οι παραδοσιακές γιορτές, όπως οι χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία και η παρέλαση των τριών μάγων με τα δώρα (Cabalgata de los Reyes Magos) στην Ισπανία, δεν θα πραγματοποιηθούν.

Στο Βέλγιο, μια από τις πολύπαθες χώρες στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο φοβούμενος ένα τρίτο ισχυρότερο κύμα του κορονοϊού, ενώ το δεύτερο δεν έχει ακόμη τελειώσει, δήλωσε χθες, Κυριακή 22 Νοεμβρίου: «Είτε θα σταματήσουμε ένα τρίτο κύμα τα Χριστούγεννα είτε θα προκαλέσουμε ένα τρίτο κύμα τα Χριστούγεννα». Ο ίδιος τόνισε πως τα φετινά Χριστούγεννα θα τα γιορτάσει μόνο με τη σύζυγό του και τα δύο τους παιδιά. Στο μήνυμά του τόνισε πως η βελγική κυβέρνηση έστειλε γράμμα στον Άγιο Νικόλαο (σ.σ. έχει τον ρόλο του Άη Βασίλη για τους Βέλγους) συστήνοντάς του κατά το μοίρασμα των δώρων στα παιδιά ανήμερα της γιορτής του στις 6 Δεκεμβρίου να «κρατάς τις αποστάσεις σου, να πλένεις τα χέρια σου τακτικά και να φοράς τη μάσκα σου όπου είναι αναγκαίο».

Στην Ιταλία, τη δεύτερη χώρα με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στην Ευρώπη μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε προειδοποίησε τους Ιταλούς την προηγούμενη εβδομάδα: «Πρέπει να περάσουμε τις γιορτές με έναν πιο ήπιο τρόπο. Μεγάλα πάρτι, φιλιά και αγκαλιές δεν θα μπορούν να γίνουν».
Το Παρίσι από την πλευρά του, έχει ήδη πάρει απόφαση πως θα αποχωριστεί φέτος τα παγοδρόμιά του και τις χριστουγεννιάτικες αγορές του, ενώ ήδη η Μόσχα έχει ακυρώσει όλες τις μεγάλες δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις, συστήνοντας αντ’ αυτού στους κατοίκους να κάνουν μια βόλτα και να απολαύσουν τους στολισμένους δρόμους και κτίρια.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα επιτρέπονται στη Γερμανία οι οικογενειακές συναθροίσεις για τα Χριστούγεννα, αλλά «ίσως με μέτρα προστασίας». Σημειώνεται πάντως, ότι η προοπτική της επιβολής περιορισμών έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών.

Στο Λονδίνο, η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφές με τις αρχές σε Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία στο πώς θα άρουν κάποιους περιορισμούς, ώστε να μπορέσουν οι οικογένειες να γιορτάσουν σε απαρτία, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών για κινδύνους των χριστουγεννιάτικων συγκεντρώσεων.

Τέλος, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ συνόψισε με την εξής φράση την ισορροπία που προσπαθεί να βρει η κυβέρνηση μεταξύ πανδημίας και Χριστουγέννων: «Έχουμε δύο ευχές: να είμαστε μαζί και να αγκαλιάσουμε αυτούς που αγαπάμε περισσότερο και την υποχρέωσή μας να τους προστατεύσουμε. Αναμφίβολα, η μεγαλύτερη έμπνευσή μας είναι να μπορούμε να ζήσουμε και να μοιραστούμε όσο το δυνατόν περισσότερα Χριστούγεννα με τους αγαπημένους μας». 

Αντιμέτωποι με απαγορεύσεις, οι Ευρωπαίοι έχουν γίνει επινοητικοί. Ένας Βαυαρός ξενοδόχος άνοιξε μια drive-through χριστουγεννιάτικη αγορά, ενώ και στην Ολλανδία τα παιδιά συναντούν τον Άη Βασίλη σε drive-in events.

πανδημίαΕυρώπηΧριστούγενναΧριστούγεννα 2020Κορονοϊός