Κόσμος|29.10.2018 10:42

Χολιγουντιανό υπερθέαμα η Μέρα των Νεκρών στο Μεξικό (pics)

Χριστίνα Τσατσαράγκου

Día de los Muertos (Μέρα των Νεκρών), είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές, πολύχρωμες και μεταφυσικές γιορτές της μεξικανικής παράδοσης.Οι Αζτέκοι πίστευαν ότι είναι λάθος να θρηνούμε όσους έχουν «φύγει», γιατί ο θάνατος είναι ένα φυσικό γεγονός στον κύκλο της ζωής. Για αυτό και η Μέρα των Νεκρών τιμά κάθε μέλος της οικογένειας που έχει πεθάνει και το καλεί να επιστρέψει για δυο μέρες στη γη (1η και 2 Νοεμβρίου). 

Η 1η Νοεμβρίου είναι η μέρα των Αθώων ή μέρα των Αγγέλων και αφιερώνεται στα νεκρά παιδιά και βρέφη. Στις 2 Νοεμβρίου επιστρέφουν στη γη οι ενήλικες νεκροί και τους υποδέχονται τα αγαπημένα τους πρόσωπα με κεράσματα, δώρα και ζαχαρωτές νεκροκεφαλές.

T

Δεν πρόκειται για το αμερικάνικο Halloween ή τις δικές μας Απόκριες

Η Μέρα των Νεκρών για την μεξικάνικη παράδοση είναι μια έκρηξη χρώματος και μια επιβεβαίωση της ζωής. Ναι, το θέμα είναι οι νεκροί και οι νεκροκεφαλές βρίσκονται σε περίοπτη θέση, όμως όλα αυτά σχετίζονται με την αγάπη προς τα μέλη της οικογένειας που έχουν φύγει από τη ζωή και κανείς δεν τα ξεχνά. Σε πόλεις και χωριά σε όλο το Μεξικό, αλλά και σε άλλες πόλεις όπου υπάρχουν μεξικανικές γειτονιές, γίνονται παρελάσεις με νεκροκεφαλές, και λιτανείες με προσφορές προς τους νεκρούς. 

Το σήμα κατατεθέν της γιορτής είναι η νεκροκεφαλή (calavera), ένα σύμβολο που σύμφωνα με τη μεξικάνικη παράδοση μας συνδέει όλους, αφού κάτω από το δέρμα μας, είμαστε όλοι ίδιοι.Το 2008 η UNESCO αναγνώρισε τη σημασία της Día de los Muertos και την πρόσθεσε στoν κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Σήμερα, οι μεξικανικές κοινότητες τη γιορτάζουν με παρελάσεις, προσφορές σε βωμούς και συγκεντρώσεις σε τόπους ταφής. Τα εορταστικά δρώμενα ολοκληρώνονται με μεξικάνικο φαγητό και πολύ ποτό.

T

Ο Bond την έκανε διάσημη στην ταινία «Spectre»

Η δημοτικότητα της γιορτής απογειώθηκε το 2016, όταν Ντάνιελ Γκρέγκ ως James Bond, ξεκινάει την ταινία «Spectre» στο Μεξικό στην παρέλαση για τη Μέρα των Νεκρών. Από εκείνη τη χρονιά, μια γιορτή που συνήθως λάμβανε χώρα στα σπίτια και στις μικρές γειτονιές, απέκτησε grande χαρακτήρα για να βοηθήσει και τον τουρισμό.

T

Φέτος αφιερωμένη στις ορδές μεταναστών

Γιγάντιοι σκελετοί έκαναν παρέλαση στο Μεξικό στις 27/10 καλύπτοντας μια διαδρομή 5 χιλιομέτρων. Η φετινή παρέλαση ήταν ένας φόρος τιμής στους μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους στον δρόμο για μια καλύτερη ζωή, από το Μεξικό προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

T

Μεξικό