Κόσμος|25.11.2020 16:28

Κορονοϊός: Στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης στην υγεία

Μαρία Ψαρά

Διδάγματα από την εμπειρία της πανδημία του κορονοϊού, αλλά και τρόποι προκειμένου να καταστεί ο φαρμακευτικός τομέας της Ευρώπης πιο ανθεκτικός συμπεριλαμβάνονται στην στρατηγική πολιτική της ΕΕ που παρουσίασε σήμερα, Tετάρτη, 25 Νοεμβρίου, η Κομισιόν.

Σύμφωνα με τον Έλληνα Αντιπρόεδρο, Μαργαρίτη Σχοινά, και την Επίτροπο Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, η νέα αυτή στρατηγική θα επιτρέψει στην Ευρώπη να είναι στρατηγικά αυτόνομη, καλύπτοντας τις φαρμακευτικές της ανάγκες ακόμη και σε περιόδους κρίσης, μέσω ισχυρών αλυσίδων εφοδιασμού, ενώ θα συμβάλει στη δημιουργία ενός μελλοντικού και ανθεκτικού στην κρίση φαρμακευτικού συστήματος της ΕΕ.

Η στρατηγική θα διασφαλίσει επίσης ότι η φαρμακευτική πολιτική της ΕΕ θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τη δημόσια υγεία σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον επιστημονικών και εμπορικών μετασχηματισμών. Θα υποστηρίξει καινοτομίες με επίκεντρο τον ασθενή και θα προσαρμόσει τις ψηφιακές και τεχνολογικές αλλαγές.

Συγκεκριμένα, η φαρμακευτική στρατηγική της Ευρώπης έχει τέσσερις βασικούς στόχους:

  • Εξασφάλιση πρόσβασης σε προσιτά φάρμακα για ασθενείς και αντιμετώπιση των μη ικανοποιημένων ιατρικών αναγκών (π.χ. στους τομείς της μικροβιακής αντοχής, του καρκίνου, των σπάνιων ασθενειών).
  • Υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της βιωσιμότητας της φαρμακευτικής βιομηχανίας της ΕΕ και της ανάπτυξης υψηλής ποιότητας, ασφαλών, αποτελεσματικών και πιο πράσινων φαρμάκων
  • Ενίσχυση των μηχανισμών ετοιμότητας και αντιμετώπισης κρίσεων και αντιμετώπιση της ασφάλειας του εφοδιασμού ·
  • Διασφάλιση ισχυρής φωνής της ΕΕ στον κόσμο, προωθώντας υψηλό επίπεδο ποιότητας, αποτελεσματικότητας και προτύπων ασφάλειας.

Η Επίτροπος Κυριακίδου επεσήμανε ότι ο COVID-19 «μας έχει δείξει τη σημασία των ασφαλών και αποτελεσματικών φαρμάκων, της οικονομικής προσιτότητας και της προσβασιμότητάς τους όταν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης υπόκεινται σε πίεση. Μας έδειξε επίσης, μέσω του εμβληματικού έργου για τα εμβόλια COVID-19, τη σημασία της αξιοποίησης της καινοτομίας και της τεχνολογίας και τη διασφάλιση ότι υπάρχουν τα κατάλληλα κίνητρα για τη βιομηχανία για την παραγωγή απαραίτητων ιατρικών προϊόντων.

Εμείς, ως ρυθμιστικοί φορείς, πρέπει να διαδραματίσουμε βασικό ρόλο - και για μένα, ως Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, αυτό ήταν μια προτεραιότητα από την πρώτη ημέρα σε αυτήν την εργασία», επεσήμανε η Στέλλα Κυριακίδου.

Όπως είπε «η πανδημία έχει επίσης δείξει πόσο απαραίτητο είναι να υπάρχουν ισχυρές αλυσίδες εφοδιασμού που μπορούν να αντέξουν δραστικές αλλαγές και αντέχουν σε διαταραχές. Η φαρμακευτική στρατηγική για την Ευρώπη είναι η απάντησή μας. Είναι η απάντησή μας στις ευπάθειες που εκτίθενται από το COVID-19, αλλά και σε πολλά από τα διαρθρωτικά ζητήματα στο φαρμακευτικό οικοσύστημα πριν από το COVID. Αυτή η στρατηγική είναι το όραμά μας για έναν φαρμακευτικό τομέα που μπορεί να προσφέρει ανά πάσα στιγμή για τους ασθενείς, για μια βιομηχανία που συνεχίζει να είναι παγκόσμιος ηγέτης και Ευρωπαίος πρωταθλητής και είναι το μακροπρόθεσμο όραμά μας για τον τρόπο διασφάλισης της ανοικτής στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης».

7.000 σπάνιες ασθένειες, 33.000 νεκροί επειδή δεν έχει κέρδος η αγορά!

Η Επίτροπος σημείωσε ότι «επί του παρόντος υπάρχουν 7.000 αναγνωρισμένες σπάνιες ασθένειες στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των σπάνιων καρκίνων, εκ των οποίων το 95% δεν έχει ακόμη θεραπευτική επιλογή. Αυτό σημαίνει, ότι αυτοί οι ασθενείς δεν μπορούν να απαλλαγούν από τον πόνο ή να θεραπεύονται για τις παθήσεις τους».

Όπως εξήγησε «κάθε χρόνο, περίπου 33, 000 ασθενείς πεθαίνουν λόγω της μικροβιακής αντοχής. Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών παραμένει περιορισμένη λόγω ανησυχιών σχετικά με τη μη κερδοφορία. Αυτό σημαίνει ότι χάνονται ζωές επειδή η αγορά αποτυγχάνει. Είναι αδιανόητο ότι παρά τη σημαντική πρόοδο στις θεραπείες που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ τα τελευταία 20 χρόνια, εξακολουθούν να υπάρχουν πάρα πολλοί ασθενείς που υποφέρουν από την απουσία θεραπείας και πάρα πολλές ζωές που χάνονται λόγω της αποτυχίας της αγοράς να δημιουργήσει κέρδος», τόνισε η Στέλλα Κυριακίδου.

«Ταυτόχρονα, η ΕΕ είναι παγκόσμιος ηγέτης όσον αφορά τα φαρμακευτικά προϊόντα», είπε. «Για παράδειγμα, μόνο στην έρευνα, οι παραγωγοί φαρμάκων συμβάλλουν στην έρευνα και ανάπτυξη με πάνω από 37 δισεκατομμύρια ευρώ. Παρέχουν 800.000 θέσεις εργασίας και δημιουργούν 110 δισεκατομμύρια ευρώ σε εμπορικό πλεόνασμα.  Ο φαρμακευτικός τομέας μας είναι ισχυρός, αλλά μπορεί να προσφέρει περισσότερα και μπορεί να προσφέρει καλύτερα. Η καινοτομία βρίσκεται στο κέντρο εδώ. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι επιστημονικές ανακαλύψεις οδηγούν σε πολλά υποσχόμενες θεραπείες, για παράδειγμα στον τομέα των γονιδιακών και κυτταρικών θεραπειών καθώς και εξατομικευμένων φαρμάκων. Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές παρακολουθούν τα όρια της ισχύουσας νομοθεσίας της ΕΕ για τα φαρμακευτικά προϊόντα, η οποία εγκρίθηκε σε μια εποχή που τέτοιες δυνατότητες δεν ήταν ακόμη πραγματικότητα. Πρέπει να προσαρμοστούμε για να αποφύγουμε τα σημεία συμφόρησης και τα κενά των κανονιστικών ρυθμίσεων που παρεμποδίζουν την καινοτομία και τις νέες καινοτομίες», επεσήμανε η Επίτροπος.

«Η Κομισιόν δεν μπορεί φυσικά να το κάνει μόνη της. Όλοι πρέπει να κατανοήσουν τις ανάγκες και να συνεισφέρουν - τα κράτη μέλη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ΜΚΟ, ιδίως οι ενώσεις ασθενών, και φυσικά ο κλάδος. Σήμερα προσθέτουμε ένα άλλο τούβλο στα θεμέλια μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, αλλά μια άλλη σελίδα ενός νέου βιβλίου για να θέσουμε την Ευρώπη σε μια καλύτερη, ισχυρότερη πορεία στη δημόσια υγεία», κατέληξε η Επίτροπος.

ΚομισιόνΜαργαρίτης ΣχοινάςΚορονοϊός