Κόσμος|26.11.2020 16:30

Κορoνοϊός - Financial Times: Αμφιβολίες για τo εμβόλιο της AstraZeneca

Newsroom

Η ανησυχία αυξάνεται όσον αφορά στον τρόπο που το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca έχουν χειριστεί την πρώιμη ανάγνωση των δοκιμών του εμβολίου για τον κορoνoϊό, στο οποίο έχει βασίσει τις ελπίδες του ένα μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου για να βγει από τη δίνη της πανδημίας.

Τα αποτελέσματα χαιρετίστηκαν ως επιτυχία για την εμφάνιση μέσης αποτελεσματικότητας 70% - ένα ποσοστό που επιτεύχθηκε συγκεντρώνοντας τα αποτελέσματα από ομάδες σε δύο διαφορετικές δοσολογίες.  Ένα σύνολο συμμετεχόντων έλαβε δύο ίδιες δόσεις το μήνα, ενώ η άλλη ομάδα έλαβε μισή δόση και, στη συνέχεια, μια πλήρη δόση. Η αποτελεσματικότητα για την πρώτη, μεγαλύτερη ομάδα, ήταν 62% Στη δεύτερη υποομάδα, ήταν 90%.

Σε αυτή τη δεύτερη ομάδα στην οποία οι εθελοντές ήταν ηλικίας κάτω των 55 ετών, αφορούσε η δοσολογική μέθοδος που απέφερε ποσοστό αποτελεσματικότητας 90% για το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Το συγκεκριμένο δεδομένο δεν επισημάνθηκε στις σχετικές ανακοινώσεις στις αρχές της εβδομάδας, με αποτέλεσμα να έχουν προκύψει αμφιβολίες σχετικά με τον τρόπο που το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca, έχουν χειριστεί την πρώιμη ανάγνωση των δοκιμών του εμβολίου τους.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει επίσης ότι η χορήγηση της μισής δόσης προέκυψε από λάθος, με τον επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης της AstraZeneca, Μενέλαο Πάγκαλο να δηλώνει στο Reuters πως «ο λόγος της μισής δόσης είναι μία ευτυχής συγκυρία».

Παράλληλα, επικαλείται τον Moncef Slaoui, επικεφαλής της Επιχείρησης Warp Speed, του προγράμματος χρηματοδότησης της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την ανάπτυξη εμβολίων, ο οποίος αποκάλυψε ότι η δεύτερη υποομάδα περιορίστηκε σε άτομα ηλικίας 55 ετών και κάτω. Κάτι που δε διευκρινίστηκε εξ αρχής, καθώς οι εθελοντές, κάτω των 55 αποτελούσαν ομάδα με χαμηλότερο ρίσκο σοβαρών συμπτωμάτων της λοίμωξης. Σημειώνεται πάντως πως τα αποτελέσματα μιας προηγούμενης μελέτης για τις δυο φάσεις δοκικμών του εμβολίου που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet έδειξαν ότι το εμβόλιο παρήγαγε ισχυρή ανοσοαπόκριση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Παρά τις αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητά του, το εμβόλιο της AstraZeneca προσφέρει ορισμένα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα. Είναι φθηνότερο από τα εμβόλια mRNA της Moderna και της Pfizer / BioNTech και μπορεί να αποθηκευτεί σε ψυγείο και όχι σε καταψύκτη.

«Καθώς πρόκειται για έναν περίπλοκο επιστημονικό τομέα, οι επιστήμονες μας θα ήθελαν να περιμένουν έως ότου η δημοσίευση της ενδιάμεσης φάσης 3 καταλήξει στο The Lancet [ιατρικό περιοδικό] προτού το συζητήσουμε περαιτέρω, το οποίο αναμένουμε να γίνει τις επόμενες εβδομάδες, ανέφεραν από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

εμβόλιοΚορονοϊόςπανεπιστήμιο ΟξφόρδηςAstraZenecaFinancial Times