Κόσμος|27.11.2020 10:39

Τουρκία: Πουλάει στο Κατάρ εθνική περιουσία - Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Μαρία Ζαχαράκη

Δέκα συμφωνίες για αμυντική/στρατιωτική συνεργασία, ενέργεια, διεθνές εμπόριο και επενδύσεις υπέγραψαν χθες Τουρκία και Κατάρ κατά την επίσκεψη του Εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί στην Άγκυρα. Στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών, η Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ (QIA) θα αγοράσει το 10% των μετοχών του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης και η αγορά του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της Κωνσταντινούπολης Istinye Park. Το εμιράτο θα επενδύσει επίσης στο έργο για την ανάπτυξη του Κεράτιου Κόλπου, της ιστορικής χερσονήσου της Κωνσταντινούπολης, όπου θα κατασκευαστούν δύο πολυτελείς μαρίνες, δύο ξενοδοχεία, ένα τζαμί και ένα εμπορικό κέντρο.

Μια άλλη μεγάλης κλίμακας επένδυση είναι η αγορά του εμπορικού λιμένα της Αττάλειας. Από τις συμφωνίες θα υπάρξει ροή κεφαλαίου ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων από το Κατάρ στην Τουρκία. Τα υπουργεία εμπορίου του Κατάρ και της Τουρκίας πρόκειται επίσης να συστήσουν μια κοινή επιτροπή εμπορίου για να προωθούν τα αγαθά των δύο χωρών στις ελεύθερες ζώνες.

Οι δύο χώρες δημιούργησαν μια Ανώτατη Στρατηγική Επιτροπή το 2014 για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, η οποία έχει ενδυναμωθεί σημαντικά από τότε, ιδίως μετά το εμπάργκο και την πολιτική περιθωριοποίηση του Κατάρ από τις άλλες αραβικές χώρες το 2017 για κατηγορίες για υποστήριξη της τρομοκρατίας.

Αυτή τη στιγμή, 533 τουρκικές εταιρείες λειτουργούν στο Κατάρ και 179 εταιρείες του Κατάρ στην Τουρκία. Το 2018 ο εμίρης του Κατάρ δώρισε στον Ερντογάν ένα αεροσκάφος τύπου Boeing αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πυρ και μανία η αντιπολίτευση

Οι συμφωνίες με το Κατάρ και δη η πώληση μεριδίου της εθνικής περιουσίας προκάλεσε την άμεση αντίδραση της τουρκικής αντιπολίτευσης, που κάνει λόγο για «ξεπούλημα» της χώρας. Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στο κανάλι FOX, εγκάλεσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δώσει εξηγήσεις για την πώληση της περιουσίας του έθνους στο Κατάρ.

  • Ποιανού την περιουσία πουλάτε; Πουλάτε την περιουσία 83 εκ. πολιτών και δεν λέτε καν πόσο την πουλάτε
  • Ό,τι έχει στη χούφτα του το πουλάει. Πουλάει τα πάντα
  • Αν πει ότι πουλήσαμε το μισό παλάτι, κανείς να μην εκπλαγεί
  • Πουλήσατε 128 δις δολάρια σε ποιον;
  • Γιατί πουλάτε το 10% του χρηματιστηρίου;
  • Δεν ξέρουμε ποιο είναι το μερίδιο της Κεντρικής Τράπεζας που πούλησε στο Κατάρ
  • Έφυγε ο Μπεράτ (Αλμπαϋράκ, ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου), αλλά την εντολή την έδωσε ο Ερντογάν. Να η ενός ανδρός αρχή ξανά.
  • Με μία μολυβιά έσβησε 90 εκατ. δολάρια χρέος του Κατάρ», είναι μερικές από τις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) κατά του Ερντογάν για την κίνηση με το Κατάρ.

Ο εκπρόσωπος της CHP, Φαίκ Οζτράκ, επέκρινε την κυβέρνηση, προτείνοντας χλευαστικά το brand name της Τουρκίας να καταχωρηθεί στο Κατάρ. Η τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», που πρόσκειται στην αντιπολίτευση αναφέρει ότι το 10% των μετοχών του Χρηματιστηρίου θα μεταφερθεί στο Κατάρ χωρίς διαγωνισμό ενώ δεν έγινε καν γνωστή η τιμή πώλησης των μετοχών.

Στο μεταξύ, σήμερα θα συζητηθεί στη βουλή ο προϋπολογισμός της τουρκικής προεδρίας για το 2021, ο οποίος προβλέπει 14.8 δις. λίρες ως ετήσιο κονδύλι για το παλάτι (1.6 δις ευρώ).

ΚατάρΤουρκία