Κόσμος|02.12.2020 15:08

Μεγάλη Βρετανία: Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι με το εμβόλιο Pfizer/BioNTech - Το σχέδιο

Newsroom

Η Μεγάλη Βρετανία γίνεται η πρώτη χώρα της Δύσης που εγκρίνει εμβόλιο κατά του κορονοϊού προς χορήγηση και συγκεκριμένα το σκεύασμα της σύμπραξης των εταιρειών Pfizer και BioNTech. Έτσι, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση σήμερα, οι εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν στη χώρα από την επόμενη εβδομάδα. 

O επικεφαλής της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, έκανε λόγο για «μια ιστορική στιγμή στη μάχη κατά της covid-19», μετά την ανακοίνωση ότι το εμβόλιο εξασφάλισε έγκριση για χρήση στη Μεγάλη Βρετανία. Πρόκειται για την πρώτη έγκριση παγκοσμίως εμβολίου κατά του κορονοϊού. «Τις επόμενες ημέρες» θα φτάσουν στη Βρετανία οι πρώτες δόσεις του εμβολίου. Η χώρα έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις για το 2020 και το 2021. «Αναμένουμε ότι η χορήγηση του εμβολίου στη Μεγάλη Βρετανία θα μειώσει τον αριθμό των νοσηλειών ανθρώπων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου», επεσήμανε από την πλευρά του ο Ουγκούρ Σαχίν, επικεφαλής της BioNTech.

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Sky News ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ματ Χάνκοκ, οι εμβολιασμοί στη Μεγάλη Βρετανία θα ξεκινήσουν από τα πλέον ηλικιωμένα άτομα, τους τροφίμους και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας, όπου ήταν η εικόνα ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας ήταν εξαιρετικά κρίσιμη, ενώ ψηλά στη λίστα των ατόμων που θα εμβολιαστούν από τους πρώτους είναι επίσης οι υγειονομικοί του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας και όσοι κρίνονται ιδιαίτερα ευάλωτοι από τον κορονοϊό (ευπαθείς ομάδες). 

Στη συνέχεια, σειρά θα πάρουν οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, ενώ οι ανακοινώσεις με περισσότερες λεπτομέρειες επί του θέματος αναμένονται εντός της ημέρας. Να σημειωθεί ότι ο Ματ Χάνκοκ έχει πει παλαιότερα πως το εμβόλιο δεν θα είναι υποχρεωτικό για τα παιδιά. Τέλος, όπως έχει διευκρινίσει ο Χάνκοκ, θα υπάρξουν τρεις τρόποι χορήγησης του εμβολίου: μέσω νοσοκομείων, μέσω κέντρων εμβολιασμού και μέσω γιατρών και φαρμακοποιών σε εκείνους που το χρειάζονται επειγόντως. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κοινής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης της χώρας, Γουέι Σεν Λιμ, δήλωσε πως τα εμβόλια κατά της COVID-19 θα δοθούν κατά προτεραιότητα στους ανθρώπους, ανάλογα με τον κίνδυνο που διατρέχουν, ωστόσο επιχειρησιακά πρακτικά ζητήματα μπορεί να επηρεάσουν το ποιος θα το πάρει πρώτος. 

Η μεγαλύτερη προτεραιότητα θα δοθεί στους ενοίκους και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας και θα ακολουθήσουν αυτοί που είναι ηλικίας άνω των 80 ετών και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την COVID-19. «Η ηλικία είναι με διαφορά ο μόνος πιο σημαντικός παράγοντας όσον αφορά τον κίνδυνο από την COVID-19», δήλωσε ο καθηγητής Γουέι Σεν Λιμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει επιχειρησιακή ευελιξία όσον αφορά το πού μπορεί να διανεμηθεί πρώτα το εμβόλιο.

Τζόνσον: Να πάρουμε τις ζωές μας πίσω

Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει σήμερα Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, με επίκεντρο τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, μετά την έγκριση που πήρε από τις αρμόδιες Αρχές το σκεύασμα των εταιρειών PfizerBioNTech.

«Φανταστικό» έγραψε ο Μπόρις Τζόνσον στο Twitter, σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη, για να συμπληρώσει αμέσως ότι το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο στη Μεγάλη Βρετανία από την επόμενη εβδομάδα. Σε ανάρτησή του, ο Μπόρις Τζόνσον επεσήμανε ότι «η προστασία από τα εμβόλια τελικά θα μας επιτρέψει να πάρουμε πίσω τις ζωές μας και να θέσουμε ξανά σε κίνηση την οικονομία».

T

εμβολιασμοίεμβόλιοΚορονοϊόςPFIZERBiontech