Κόσμος|02.12.2020 15:59

«Βράζει» η Μέση Ανατολή: Έξαλλο το Ιράν για τη δολοφονία του «πατέρα των βομβών»

Μαρία Ανδρικάκη

Η δολοφονία του κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα του Ιράν την περασμένη εβδομάδα, «από τα χέρια του Ισραήλ» όπως υποστηρίζει η Τεχεράνη, προκαλεί ανησυχία για διένεξη στη Μέση Ανατολή. Ο Μοχσέν Φακριζαντέχ σκοτώθηκε από δολοφόνους που πυροδότησαν εκρηκτικό μηχανισμό κοντά στο αυτοκίνητό του και «γαζώνοντάς το» με σφαίρες, ενδεχομένως απομακρυσμένα, σύμφωνα με τις ιρανικές κατηγορίες.

Η Τεχεράνη την Τρίτη ορκίστηκε «τον μέγιστο πόνο» στους δολοφόνους και προειδοποίησε ότι δεν θα ακούσει τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για ηρεμία και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι το χτύπημα αυτό μπορεί να είναι πλάγια επίθεση στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ. Γιατί; Γιατί ο Μπάιντεν δείχνε ότι ενδιαφέρεται να προσεγγίσει την Τεχεράνη για τη συμφωνία για τα πυρηνικά, γεγονός που σαφέστατα θα ευνοήσει το Ιράν. Το Ισραήλ αλλά και το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας έχουν λόγους να είναι δυσαρεστημένοι από τυχόν αμερικανική προσέγγιση αλλά και να πλήξουν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες ημέρες υπήρξαν δημοσιεύματα που ήθελαν μυστικές συνομιλίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Νετανιάχου με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο και τον απερχόμενο Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Δημοσιεύματα που οι τρεις πλευρές διαψεύδουν

Η επίθεση ούτως ή άλλως έφερε στην επιφάνεια «τρύπες» και κενά ασφαλείας από την πλευρά της Τεχεράνης. Τα μάτια διεθνώς είναι στραμμένα στο ιρανικό καθεστώς, που δεν προβλέπεται – όπως έχει δείξει μέχρι τώρα- να κάτσει με τα χέρια σταυρωμένα. 

ΙράνΙσραήλδολοφονία