Κόσμος|02.12.2020 17:04

BionTech: Ψάχνουν εάν το εμβόλιο προστατεύει και από την μόλυνση από τον κορονοϊό

Newsroom

Δυναμικά κινούνται BioNTech και Pfizer στην προσπάθειά τους για να μπει όσο πιο γρήγορα γίνεται στην αγορά το εμβόλιο για τον κορονοϊό. Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, ωστόσο όλοι περιμένουν πότε θα βγει το εμβόλιο, με δεδομένο ότι η πανδημία του κορονοϊού «θερίζει». 

Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας μελετά εάν το εμβόλιό της κατά του κορονοϊού, που αναπτύχθηκε με τη συνεργασία της αμερικανικής εταιρείας, προστατεύει και από τη μόλυνση από τον ίδιο τον κορονοϊό, όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής σχετικά με την προστατευτική δράση του εμβολίου και απέναντι στον κορονοϊό, εκτός της προστασίας από τον κορονοϊό που παρέχει, θα γίνουν γνωστά σε διάστημα 3 έως 6 μηνών.

Η ανακοίνωση γίνεται την ημέρα που η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε τη χορήγηση επείγουσας έγκρισης του εμβολίου των BionTech/Pfizer με ταχεία διαδικασία, παίρνοντας προβάδισμα έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ενωση επέκρινε την ταχεία διαδικασία που ακολούθησε η βρετανική αρχή και τόνισε ότι η ευρωπαϊκή διαδικασία ελέγχου και έγκρισης του εμβολίου είναι περισσότερο ενδελεχής.

Ο επιχειρηματικός και εμπορικός διευθυντής της BionTech, Σον Μάρετ, υπερασπίστηκε τη διαδικασία που ακολούθησε το Ηνωμένο Βασίλειο και υπογράμμισε πως «η MHRA (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency, Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Ιατροφαρμακευτικών Προϊόντων) έθεσε τα ίδια λεπτομερή ερωτήματα με κάθε άλλη Ρυθμιστική Αρχή».

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι έχει λάβει στοιχεία από τις BionTech/Pfizer για το εμβόλιο και ότι τα εξετάζει για ενδεχόμενη έγκριση για επείγουσα χρήση, μία έγκριση που αποτελεί σημείο αναφοράς για την έγκριση του εμβολίου από μεμονωμένες χώρες. Αναφερόμενος στη Βρετανική Ρυθμιστική Αρχή, δήλωσε στο Reuters: «Ο ΠΟΥ βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με την MHRA για την δυνατότητα αξιολόγησης ορισμένων πληροφοριών από την δική της αξιολόγηση», η οποία θα μπορούσε να επιταχύνει την διαδικασία επείγουσας έγκρισης του Οργανισμού.

BiontechεμβόλιοPFIZERΚορονοϊός