Κόσμος|03.12.2020 18:46

Κορονοϊός: H IBM καταγγέλει επιθέσεις χάκερ στη μεταφορά των εμβολίων

Newsroom

Επιθέσεις χάκερ σε οργανισμούς και εταιρείες που σχετίζονται με τα δίκτυα διανομής των εμβολίων κορονοϊού, γνωστά με την ονομασία «ψυχρή αλυσίδα» των εμβολίων κορονοϊού, καταγγέλλει η αμερικανική εταιρεία κολοσσός στον τομέα της πληροφορικής IBM.

Όπως αναφέρει το BBC αλλά και το Reuters, οι χάκερς πιθανότατα κατάφεραν να υποκλέψουν πληροφορίες για τη δημιουργία των δικτύων διανομής των εμβολίων, τα οποία πρέπει να διατηρούνται σε βαθιά κατάψυξη. Συγκεκριμένα, το εμβόλιο mRNΑ των εταιρειών  Pfizer και BioNTech πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασίες -70 βαθμών κελσίου κατά την διάρκεια της μεταφοράς του, ενώ το εμβόλιο της Moderna απαιτεί και αυτό θερμοκρασίες -20°.

T

Ακόμα η ταυτότητα των χάκερ δεν έχει εξακριβωθεί, όμως η IBM, η οποία έχει συστήσει ομάδα κυβερνοασφάλειας για να παρακολουθεί θέματα της πανδημίας, σημειώνει ότι ο τρόπος δράσης τους παραπέμπει σε ομάδα που δρα για λογαριασμό κάποιας κυβέρνησης. Η ανακοίνωση της IBM προστίθεται σε προηγούμενες προειδοποιήσεις για κυβερνοκατασκοπεία στην ανάπτυξη των εμβολίων που καταπολεμούν τον κορονοϊό.

Η επίθεση έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο με την αποστολή email που υποτίθεται ότι προέρχονταν από στέλεχος κινεζικής εταιρείας που συνεργάζεται με την GAVI, μια διεθνή συμμαχία για τη διάθεση εμβολίων στον αναπτυσσόμενο κόσμο, στην οποία συμμετέχουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η UNICEF, η Παγκόσμια Τράπεζα και το Ίδρυμα Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς. Γρήγορα οι οργανοισμοί που συνεργάζονταν με τη GAVI μπήκαν στο μικροσκόπιο των αρχών .

Τα πλαστά μηνύματα ζητούσαν από τους παραλήπτες να αποκαλύψουν τους κωδικούς πρόσβασης για τα δίκτυά τους. «Η στόχευση ακριβείας και η φύση των φορέων που τέθηκαν στο στόχαστρο υποδεικνύουν κρατική δραστηριότητα» ανακοίνωσε η IBM, χωρίς να κατονομάζει κυβερνήσεις.

Στη λίστα των στόχων περιλαμβάνονται:

  • Η Γενική Διεύθυνση Φόρων και Τελωνείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • Κατασκευαστές φωτοβολταϊκών συστημάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία ψυγείων σε περιοχές χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα
  • Μια εταιρεία λογισμικού με έδρα τη Νότια Κορέα
  • Μια γερμανική εταιρεία ανάπτυξης ιστοσελίδων της οποίας οι πελάτες έχουν σχέσεις με τη φαρμακοβιομηχανία, τις μεταφορές με εμπορευματοκιβώτια, τη βιοτεχνολογία και την παραγωγή εξοπλισμού επικοινωνίας.

Τονίζεται ότι και η Βρετανία τον περασμένο Ιούλιο κατηγόρησε τη Ρωσία για προσπάθεια υποκλοπής δεδομένων για το εμβόλιο της Οξφόρδης, ενώ οι ΗΠΑ απηύθυναν ανάλογες κατηγορίες στην Κίνα. Η Microsoft μάλιστα υποστηρίζει ότι οι έρευνες για την ανάπτυξη εμβολίων μπήκαν στο στόχαστρο της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας.

IBMεμβόλιαΚορονοϊόςχάκερ