Κόσμος|04.12.2020 12:17

Κορονοϊός: Στις 5 Ιανουαρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί στο Βέλγιο

Μαρία Ψαρά

Το σύνολο των βελγικών ΜΜΕ αναφέρεται στη δήλωση του πρωθυπουργού της χώρας, Alexander De Croo, σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στο Βέλγιο από 5 Ιανουαρίου του 2021, εφ’ όσον βέβαια η ΕΕ δώσει το πράσινο φως.

«Η εμβολιαστική στρατηγική θα αποσαφηνιστεί εντός των επόμενων ημερών», εξήγησε ο πρωθυπουργός στο δίκτυο VRT, συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο». Στις 5 Ιανουαρίου «θα είμαστε έτοιμοι, όπως όλες οι άλλες χώρες». Το εμβόλιο διευκρίνισε, θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αλλά μόλις όλα είναι έτοιμα, «εμείς ως χώρα θα είμαστε έτοιμοι να εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους Βέλγους το συντομότερο δυνατόν».

Είναι, ωστόσο, σαφές ότι ο εμβολιασμός 11 εκ. Βέλγων θα απαιτήσει χρόνο. «Θα ξεκινήσουμε με συγκεκριμένες ομάδες και μετά θα προχωρήσουμε κατά βάση προγράμματος», είπε ο De Croo.

Ανακοίνωση εμβολιαστικής στρατηγικής Βελγίου

Σήμερα ανακοινώθηκε από τον ομοσπονδιακό Υπουργό Υγείας του Βελγίου, Franck Vandenbroucke, η εμβολιαστική στρατηγική της χώρας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου. Ο Φλαμανδός πολιτικός αναφέρθηκε στην ύπαρξη πολλών αποτελεσματικών εμβολίων και τόνισε ότι η διαδικασία θα είναι απολύτως εποπτευόμενη, «επειδή η ασφάλεια είναι κρίσιμης σημασίας».

Αναφερόμενος στην έναρξη των εμβολιασμών, σημείωσε «ότι δεν είναι απίθανο να ξεκινήσουν στις αρχές Ιανουαρίου, αλλά σε περιορισμένη κλίμακα, καθώς ο αριθμός των διαθέσιμων εμβολίων δε θα είναι μεγάλος».

Προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα έχουν οι κάτωθι ομάδες:

  • Όλοι οι ένοικοι και το προσωπικό σε οίκους φροντίδας ηλικιωμένων, ακολουθούμενοι από όσους διαμένουν και εργάζονται σε άλλες δομές φροντίδας, συμπεριλαμβανομένων των εθελοντών.
  • Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε νοσοκομεία και στην πρώτη γραμμή περίθαλψης.
  • Το υπόλοιπο προσωπικό που εργάζεται σε νοσοκομεία και σε άλλες δομές φροντίδας
  • Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
  • Άτομα μεταξύ 45 και 65 ετών με υποκείμενα νοσήματα, όπως παχυσαρκία, διαβήτη, υψηλή πίεση, καρδιοαγγειακά προβλήματα, χρόνιες παθήσεις σε πνεύμονες, νεφρά, ήπαρ κλπ.
  • Άτομα που εργάζονται σε επαγγέλματα που χαρακτηρίζονται ως αναγκαία, σύμφωνα με κριτήρια που θα προσδιοριστούν σε μεταγενέστερο χρόνο.

Εξέλιξη επιδημίας κορoνοϊού – Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε ελεύθερη πτώση

Μεταξύ 23 και 27 Νοεμβρίου ο ημερήσιος μέσος όρος νέων κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.304, μειωμένος κατά 28% σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Επιστημονικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, Sciensano. Η σημαντική αυτή μείωση αναμένεται, ωστόσο, να μη συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς το επόμενο διάστημα λόγω των νέων μέτρων που ισχύουν από 23 Νοεμβρίου για τα τεστ και τη δυνατότητα που δόθηκε τότε εκ νέου σε ασυμπτωματικούς να υποβάλλονται σε τεστ, όπως εξήγησε ο ομοσπονδιακός εκπρόσωπος σε θέματα κορονοϊού, Yves Van Laethem.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 3.040 νέα κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στη χώρα από την αρχή της πανδημίας είναι 582.252.

Μέχρι στιγμής ο COVID-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε 16.911 ανθρώπους στο Βέλγιο (7.965 στη Φλάνδρα, 6.535 στη Βαλλονία και 2.411 στις Βρυξέλλες). Επισημαίνεται ότι από το σύνολο των , που αποδίδονται στον COVID-19, πάνω από τους 7.000 καταγράφηκαν κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Και με περίπου 1.500 θανάτους να αναλογούν σε 1 εκ. κατοίκους, το Βέλγιο είναι η χώρα με το θλιβερότερο ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο (ακολουθεί το Περού και η Ισπανία με 1.090 και 979 θανάτους ανά 1 εκ. κατοίκους).

Κατά μέσο όρο 121,6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μία εβδομάδα (-23,3%). Χθες η χώρα κατέγραψε 125 θανάτους λόγω κορωνοϊού. Εάν ληφθεί υπ’ όψιν ο πληθυσμός της χώρας, οι παραπάνω αριθμοί βρίσκονται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο μέσος όρος εισαγωγών συνεχίζει να κινείται καθοδικά και βρίσκεται στο 198 (-27%) μεταξύ 26 Νοεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου. Χθες πραγματοποιήθηκαν 228 νέες εισαγωγές, ενώ εξιτήριο έλαβαν 337 άτομα. Σήμερα νοσηλεύονται 3.588 άτομα στη χώρα, εκ των οποίων οι 829 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Από την αρχή της πανδημίας έγιναν 42.858 εισαγωγές σε νοσοκομεία. Τέλος, ο αριθμός κρουσμάτων που αναλογεί σε 100.000 κατοίκους είναι 334,4 (-56%) για την περίοδο από 16 μέχρι και 29 Νοεμβρίου.

ΚορονοϊόςεμβολιασμοίεμβόλιοΒέλγιο