Κόσμος|04.12.2020 13:24

ΕΕ: Ούτε ευρώ για Erasmus και Ταμείο Διαχείρισης Συνόρων αν συνεχίσουν να μπλοκάρουν Ουγγαρία-Πολωνία

Μαρία Ψαρά

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα είπε ότι δεν υπάρχει Σχέδιο Β εάν η Πολωνία και η Ουγγαρία συνεχίσουν να εμποδίζουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ. «Έχουμε το σχέδιό μας. Το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να εγκρίνει τους απαραίτητους μηχανισμούς, έτσι ώστε έως την 1η Ιανουαρίου να έχουμε μια ΕΕ που έχει τον προϋπολογισμό της για το 2021», δήλωσε ο Κόστα σε κοινή (διαδικτυακή) συνέντευξη τύπου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι. «Εάν όχι, θα παραλύσουμε τη δραστηριότητα σε ολόκληρη την ΕΕ».

Ο Κόστα είπε «δεν μπορούμε να ανοίξουμε ξανά» τα σύμφωνα που επιτεύχθηκαν μεταξύ των ηγετών τον Ιούλιο και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το φθινόπωρο. «Αυτή είναι η συμφωνία», είπε ο Σασόλι, προτείνοντας στις χώρες να επιλύσουν τα πράγματα μεταξύ τους στο Συμβούλιο. «Αν δεν συμβεί αυτό, δεν υπάρχει Σχέδιο Β. Η δουλειά θα πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου από την την αρχή ... Προφανώς αυτό θα έθετε σε κίνδυνο και θα έθετε σε κίνδυνο την ικανότητα της ΕΕ να ανακάμψει».

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρχίζει να εξετάζει και να μιλά για μέτρα έκτακτης ανάγκης. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, ο έκτακτος προϋπολογισμός της ΕΕ για το επόμενο έτος θα είναι «25 έως 30 εκατομμύρια ευρώ» χαμηλότερος, κάτι που θα σήμαινε περικοπές κυρίως στα διαρθρωτικά και περιφερειακά ταμεία, κυρίως από Συνοχή και ΚΑΠ.

Θα χρηματοδοτούνται κάποια προγράμματα, αλλά από 1.1.2021 δε θα υπάρχει καμία χρηματοδότηση για το Erasmus, το Ταμείο Διαχείρισης Συνόρων και το Horizon 2020. Θα υπάρχει όμως για ένα μέρος της ΚΑΠ (επιδοτήσεις σε αγρότες), Εξωτερική πολιτική και ResEU.

Εάν ο προϋπολογισμός δεν εγκριθεί έως τη Δευτέρα, τότε η Κομισιόν θα πρέπει να υποβάλει επίσημα μια νέα πρόταση. Ο στόχος των συνομιλιών που υπάρχουν ως την Παρασκευή είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία κατ 'αρχήν, σύμφωνα με τους διαπραγματευτές - αλλά δεν προβλέπεται επίσημη υιοθέτηση εφόσον δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή το επταετές σχέδιο προϋπολογισμού.

Όσο για το Tαμείο Ανάκαμψης, αυτό ματαιώνεται… επ’ αόριστον! «Η Επιτροπή θα προχωρήσει για να ξεκινήσει το προτεινόμενο ταμείο ανάκτησης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ χωρίς την Ουγγαρία και την Πολωνία εάν δεν υπάρξει σημαντική ανακάλυψη στο Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν στον Νταβίντ Σασόλι του Ευρωκοινοβουλίου την Τετάρτη, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους του Κοινοβουλίου.

Χαρακτηριστικά, το Bloomberg γράφει: Απομένει ακόμη μια εβδομάδα πριν από την επόμενη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ και έχουμε σχεδόν χάσει τον αριθμό των απειλών βέτο. Η Γερμανία είπε στους απεσταλμένους των κρατών μελών χθες το βράδυ ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στο να πεισθεί η Ουγγαρία και η Πολωνία να μην μπλοκάρουν το σχέδιο προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης. Νωρίτερα, η Γαλλία σημείωσε ότι απαιτείται ομοφωνία για την έγκριση μιας πιθανής συμφωνίας μετά το Brexit, κάτι που θα δυσκολέψει τη δουλειά του επικεφαλής διαπραγματευτή της συμφωνίας Μισέλ Μπαρνιέ.

Οι κυβερνήσεις της Ανατολικής Ευρώπης προειδοποίησαν ότι δεν θα εγκρίνουν ένα προτεινόμενο ανακοινωθέν που δεσμεύει την ΕΕ σε μια μετασχηματιστική μείωση των εκπομπών άνθρακα χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη χρηματοδότηση. Και μας λένε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχτεί καμία σχεδιαζόμενη δήλωση (ανακοινωθέν) σχετικά με την Τουρκία εάν δεν ανοίγει το δρόμο για κυρώσεις. Η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου για ένα από κοινού χρηματοδοτούμενο ταμείο ανάκαμψης χαιρετίστηκε ως πραγματικός θρίαμβος. Η πορεία των πραγμάτων που θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από τη μνημειακή αποτυχία της επόμενης εβδομάδας. 

ευρωπαϊκός προϋπολογισμόςΕυρωπαϊκή ΈνωσηErasmus