Κόσμος|07.12.2020 15:58

Ιρανικά ΜΜΕ: Δορυφορική συσκευή με αναγνώριση προσώπου σκότωσε τον πυρηνικό επιστήμονα

Μαρία Ανδρικάκη

Η δολοφονία του κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα του Ιράν πραγματοποιήθηκε απομακρυσμένα με τη βοήθεια δορυφόρου, τεχνητής νοημοσύνης και αναγνώρισης προσώπου, λένε στρατιωτικοί στα ιρανικά ΜΜΕ. Ο Μοχσέν Φακριζαντέχ, ο «εγκέφαλος» πίσω από το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, βρισκόταν στο αυτοκίνητό του, λίγο έξω από την Τεχεράνη, όταν πυροβολήθηκε στις 27 Νοεμβρίου το απόγευμα. Αν και ο ακριβής τρόπος της επίθεσης δεν έχει ακόμα ξεδιπλωθεί, ο εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης αναφέρει ότι χρησιμοποιήθηκε «εξελιγμένο ηλεκτρονικό εργαλείο», που το κατηύθυνε «δορυφορική συσκευή».

O υποστράτηγος των Φρουρών, Σαρντάρ Αλί Φανταβί, υποστηρίζει ότι η δολοφονία πραγματοποιήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη και αναγνώριση προσώπου, ότι δεν υπήρχαν «τρομοκράτες» στο σημείο της επίθεσης και ότι ένα όπλο που χειριζόταν απομακρυσμένα κάποιος δορυφόρος «αναγνώρισε το πρόσωπο του Φακριζαντέχ και τον στόχευσε».

Τρεις ειδικοί σε θέματα ασφαλείας, ωστόσο, αναφέρουν στο CNN ότι κάτι τέτοιο έχει σαφώς τα προτερήματά του, έχει, όμως, και υψηλό βαθμό ρίσκου, σε μια υπόθεση με ελάχιστο περιθώριο λάθους. Χωρίς να δημοσιοποιήσουν αποδεικτικά στοιχεία, οι ιρανικές αρχές κατηγορούν ανοιχτά το Ισραήλ για τη δολοφονία, με τον Ανώτατο Θρησκευτικό ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Σεγέντ Αλί Χαμενεΐ, να ορκίζεται εκδίκηση.

ΙράνΙρανός επιστήμονας