Κόσμος|13.12.2020 15:46

Μεγάλη Βρετανία: Τα σούπερ μάρκετ να μαζεύουν τρόφιμα υπό το φόβο Brexit "no deal"

Newsroom

Η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας φέρεται να προειδοποίησε τα σούπερ μάρκετ της χώρας να ξεκινήσουν να φτιάχνουν αποθέματα τροφίμων και άλλων βασικών ειδών, την ώρα που οι φόβοι για Brexit χωρίς συμφωνία σε λιγότερες από τρεις εβδομάδες πληθαίνουν.

Σύμφωνα με τον Guardian που επικαλείται ρεπορτάζ των Sunday Times, υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης φέρονται να έδωσαν σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας συγκεκριμένες οδηγίες ως προληπτικό μέτρο για τις ελλείψεις που μπορεί να προκύψουν εάν γίνει πραγματικότητα το σενάριο του Brexit χωρίς συμφωνία. «Υπήρχε μια συζήτηση πριν από μία εβδομάδα, κατά την οποία βουλευτές είπαν "προετοιμαστείτε για no-deal". Αυτό το Σαββατοκύριακο το μήνυμα είναι no-deal», αποκάλυψε ο σύμβουλος μιας μεγάλης αλυσίδας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο τα σούπερ μάρκετ όσο και οι Βρετανοί βουλευτές ανησυχούν ότι θα προκύψουν ξανά φαινόμενα καταναλωτικού πανικού στα καταστήματα. «Είδαν τι συνέβη στο ξεκίνημα της πανδημίας του κορονοϊού, όταν ο κόσμος άρχισε να αγοράζει μαζικά χαρτιά τουαλέτας και ξέρουν πόσο γρήγορα μπορεί να βγει εκτός ελέγχου η κατάσταση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο σύμβουλος.

Οπως αναφέρει ο Guardian, οι παραγωγοί τροφίμων έχουν προειδοποιήσει ότι οι πιο σοβαρές ελλείψεις θα σημειωθούν στα φρέσκα λαχανικά στην περίπτωση no-deal και επιβολής δασμών στα προϊόντα. Οι ελλείψεις στα συγκεκριμένα είδη δεν αποκλείεται να κρατήσουν και τρεις μήνες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους.

Μεγάλη ΒρετανίαBrexitσούπερ μάρκετ