Κόσμος|15.12.2020 13:14

Κορονοϊός - Βέλγιο: Η χαρά της σοκολάτας στα πιο μοναχικά Χριστούγεννα

Μαρία Ψαρά

Για αλλιώτικα Χριστούγεννα ετοιμάζεται ολόκληρη η Ευρώπη. Στη χώρα της σοκολάτας, το Βέλγιο, οι σοκολατοποιοί έχουν ήδη προετοιμαστεί για τις πιο παράξενες και μοναχικές γιορτές που έχουμε διανύσει μέχρι τώρα. Σε αντίθεση με το Πάσχα, τώρα τα καταστήματα λιανικής είναι ανοιχτά, οπότε υποδέχονται τους σοκολατόφιλους που… ζητούν παρηγοριά. Ανάμεσά τους και η «δικιά» μας, η Μίνα Αποστολίδη, πιστοποιηµένη σοκολατοποιός στο Βέλγιο. Πέρυσι, μάλιστα, βελγικό γαστρονοµικό µπλογκ την είχε κατατάξει στις έξι καλύτερες προτεινόµενες σοκολατερί - ήταν η µόνη µη Βελγίδα στον κατάλογο! Επίσης, πριν από λίγες μέρες, μαζί της ασχολήθηκε και ο βελγικός Τύπος!

Η Μίνα Αποστολίδη έχει ανοιχτό το μαγαζί της λίγο πιο έξω από τις Βρυξέλλες, στο Ροντ-Σεν-Ζενές, κυρίως για ραντεβού. Με σοκολατένια δενδράκια, στολίδια αλλά και τις κλασικές πλέον γεύσεις της, η Ελληνίδα σοκολατοποιός αποτελεί πλέον “θεσμό” στη βελγική πρωτεύουσα -και όχι μόνο.

Μίνα Αποστολίδη/ethnos.gr

«Και μόνο που βλέπουν ανοιχτό το μαγαζί, ο κόσμος χαίρεται. Μοιάζει να επιστρέφει μια καθημερινότητα πιο “κανονική”», λέει στο ethnos.gr η Μ. Αποστολίδη. «Αυτή τη φορά, είναι όλοι πιο προσεκτικοί. Φορούν μάσκες, κρατούν τις αποστάσεις -ο ιός έφτασε πολύ κοντά μας, όλοι έχουμε συγγενείς, φίλους ή γνωστούς που έχουν νοσήσει», λέει.

Οι παραγγελίες που δέχεται είναι από παντού, από ΗΠΑ και Μεξικό, Ιταλία, Ιρλανδία μέχρι την Ελλάδα και φυσικά Βέλγιο. «Δεν είναι όμως απαραίτητα για τους ίδιους που παραγγέλνουν, αλλά κυρίως για τους δικούς τους ανθρώπους εδώ, που φέτος δε θα τους δουν. Αντί να πάνε οι ίδιοι, τους στέλνουν σοκολάτες!», εξηγεί η σοκολατοποιός. Κι έτσι, η ίδια βρίσκεται πολλές φορές να χρειάζεται να γράψει τις κάρτες που θα συνοδεύουν τις σοκολάτες της! «Είναι περίεργο, αλλά μου δίνει χαρά, γιατί η δουλειά μου δίνει χαρά!», μας λέει.

Τι έχει αλλάξει σε αυτά τα περίεργα Χριστούγεννα με τις μάσκες και τα αντισηπτικά; «Τώρα ζητάνε απλά τις σοκολάτες μου, ό,τι έχω - και χαίρονται αν υπάρχει και η αγαπημένη τους γεύση. Και χωρίς συσκευασίες και περιτυλίγματα που θα πρέπει επιπλέον να απολυμάνουν - και που αυξάνουν το ενεργειακό αποτύπωμα. Με τον πιο απλό τρόπο, οι άνθρωποι φαίνεται ότι γινόμαστε πιο ουσιαστικοί, πιο απλοί. Έχουμε ανάγκη από μια σταθερότητα. Θέλουμε να έχουμε αυτό που πραγματικά αγαπάμε, χωρίς περιτυλίγματα», παρατηρεί η Μίνα.

«Εχω σίγουρα όλες τις πολύ αγαπημένες όλων, από Σεχραζάτ μέχρι τις Λαζούρες γάλακτος με το καραμελωμένο και αλατισμένο αμύγδαλο, τα καρέ με το σύκο Κύμης.. και φυσικά, την αλοιφή chocorola που δεν την προλαβαίνω, αλήθεια!», λέει χαμογελώντας.

Αλοιφή τσοκορόλα/ethnos.gr

Περίπου 2,2 εκατομμύρια τόνοι σοκολάτας και ράβδων σοκολάτας εξήχθησαν από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. το 2019, σύμφωνα με τη Eurostat. Tο 66% από αυτά πήγε σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ με κορυφαίους εξαγωγείς σοκολάτας τη Γερμανία και το Βέλγιο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Γερμανία εξήγαγε 640 000 τόνους ή 30%, το Βέλγιο 300 000 τόνους ή 14%). Ακολουθεί η Ολλανδία, η Πολωνία και η Ιταλία. Επιπλέον, 220.000 τόνοι εισήχθησαν από κράτη μέλη της ΕΕ από χώρες εκτός ΕΕ, εκ των οποίων 100.000 τόνοι προέρχονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο και 70.000 τόνοι από την Ελβετία.

ΒέλγιοΚορονοϊόςσοκολάτα