Κόσμος|15.12.2020 12:18

Όταν άλλαξε ο κόσμος: Το χρονικό της πανδημίας του κορονοϊού

Μαρία Ανδρικάκη

Στα τέλη του 2019, μια περίεργη ασθένεια ξεσπά σε αγορά στη Γουχάν της Κίνας. Τελικά, έφτασε να μολύνει περισσότερα από 70 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως. Από κορονοϊό έχουν πεθάνει μέχρι σήμερα σχεδόν 2 εκατ. πολίτες σε όλον τον κόσμο. Κάνοντας τον απολογισμό του 2020, αυτό είναι το χρονικό της πανδημίας, της ασθένειας που άλλαξε τον κόσμο. 

31 Δεκεμβρίου 2019: Πνευμονία αγνώστου προελεύσεως

Οι κινεζικές αρχές ανακοινώνουν ότι αντιμετωπίζουν κρούσματα μιας «περίεργης πνευμονίας» στη Γουχάν. Λίγο αργότερα, ερευνητές στην Κίνα αντιλαμβάνονται ότι ένας νέος ιός έχει μολύνει δεκάδες πολίτες σε ολόκληρη την Ασία. Κανείς δεν γνωρίζει αν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

11 Ιανουαρίου 2020: Ο πρώτος θάνατος

Τα κινεζικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι πέθανε από την άγνωστη ασθένεια ο πρώτος ασθενής. Το 61χρονο θύμα ήταν τακτικός πελάτης στην αγορά της Γουχάν. Όλα αυτά, λίγο πριν την μεγαλύτερη εθνική γιορτή της Κίνας, για την οποία ταξιδεύουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη χώρα.

20 Ιανουαρίου 2020: Έξω από τα κινεζικά σύνορα

Ξεκινάει η επιβεβαίωση κρουσμάτων εκτός της Κίνας: Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Ταϊλάνδη καταγράφουν δεκάδες κρούσματα. Και στις ΗΠΑ, όμως, εμφανίζεται ο Αμερικανός «ασθενής 0», ένας 30άρης που παρουσίασε συμπτώματα μετά από ταξίδι του στη Γουχάν.

23 Ιανουαρίου 2020: Η πρώτη καραντίνα

Μια πόλη 11 εκατ. κατοίκων, η Γουχάν, απομονώνεται από την υπόλοιπη χώρα. αεροπλάνα, τρένα και λεωφορεία σταματούν την πρόσβαση πολιτών. Μέχρι τώρα, οι νεκροί είναι 17 και οι ασθενείς 570, σε Κίνα, Ταϊβάν, Ιαπωνία, ΗΠΑ και Ταϊλάνδη.

30 Ιανουαρίου 2020: «Παγκόσμια Ανησυχία»

Με τα κρούσματα, πλέον, στην Κίνα να είναι χιλιάδες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κηρύττει «έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος».

31 Ιανουαρίου 2020: «Τραμπ: τέλος τα ταξίδια στην Κίνα»

Η κυβέρνηση Τραμπ, αφού εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για τα μη απαραίτητα ταξίδια στην Κίνα, απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ σε όσους ταξίδεψαν στην Κίνα τις τελευταίες 14 ημέρες. Οι μολύνσεις σε αυτό το σημείο παγκοσμίως είναι 9.800 και οι θάνατοι 213.

2 Φεβρουαρίου 2020: Ο πρώτος θάνατος εκτός Κίνας

Ένας 44χρονος Φιλιππινέζος πεθαίνει, λίγες μέρες μετά τη μόλυνσή του.

5 Φεβρουαρίου 2020: Το κρουαζιερόπλοιο του τρόμου

Μετά από κρουαζιέρα δυο εβδομάδων στη νοτιοανατολική Ασία, πάνω από 3.600 επιβάτες του Diamond Princess μπαίνουν σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας. Οι ιαπωνικές αρχές δεν επιτρέπουν στο πλοίο να «δέσει» στο λιμάνι, φοβούμενες για έξαρση κρουσμάτων στη χώρα.

7 Φεβρουαρίου 2020: Πεθαίνει γιατρός που ήθελε να προειδοποιήσει

Ο Δρ. Λι Γουενλιάνγκ θεωρείται για πολλούς «ήρωας», επειδή προσπαθούσε να προειδοποιήσει ότι ο αριθμός των ασθενών μπορεί να βγει εκτός ελέγχου. Στις αρχές του έτους, οι κινεζικές αρχές τον επέπληξαν και τον έβαλαν να υπογράψει δήλωση απόσυρσης των προειδοποιήσεων. Τελικά κόλλησε κορονοϊό στο νοσοκομείο που δούλευε και πέθανε στα 34 του. Ο θάνατός του προκάλεσε κύμα οργής στη χώρα, με τους πολίτες να κατηγορούν την κινεζική κυβέρνηση για λάθος χειρισμούς.

11 Φεβρουαρίου 2020: Η ονοματοδοσία

Ο ΠΟΥ, μετά από συνεδρίαση ωρών, ανακοινώνει το επίσημο όνομα του αγνώστου ιού: Covid-19. Πρόκειται για τα αρχικά της φράσης «ασθένεια κορονοϊού 2019» και αποφεύγει να χρησιμοποιήσει τόπους ή ζώα, για να μην τα στιγματίσει.

14 Φεβρουαρίου 2020: Ο πρώτος θάνατος στην Ευρώπη

Η Γαλλία ανακοινώνει ότι ένας 80χρονος τουρίστας από την Κίνα πέθανε σε νοσοκομείο στο Παρίσι. Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο στην Ευρώπη και τον πρώτο εκτός της Ασίας.

23 Φεβρουαρίου 2020: Το ξέσπασμα στην Ιταλία

Το πρώτο ευρωπαϊκό ξέσπασμα του ιού καταγράφεται στην Ιταλία, όπου οι μολύνσεις από 5 γίνονται 150 μέσα σε ελάχιστες μέρες. Στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, οι αρχές βάζουν σε καραντίνα 10 πόλεις, καθώς το Κοντόνιο, νοτιοανατολικά του Μιλάνου, μετατρέπεται σε εστία υπερμόλυνσης. Τα σχολεία κλείνουν και όλες οι εκδηλώσεις ακυρώνονται.

26 Φεβρουαρίου 2020: Το πρώτο κρούσμα στη Λατινική Αμερική

Οι υγειονομικές αρχές της Βραζιλίας αναφέρουν ότι ένας 61χρονος άνδρας, που ταξίδεψε πρόσφατα στην Ιταλία για δουλειά, είναι θετικός στον κορονοϊό. Είναι η αρχή της καταστροφής για τη χώρα. Λίγο αργότερα, εικόνες από μαζικούς τάφους κάνουν τον γύρο του κόσμου.

29 Φεβρουαρίου 2020: Ο πρώτος θάνατος στις ΗΠΑ

Ένας ασθενής στο Σιάτλ πεθαίνει από κορονοϊό και θεωρείται ο πρώτος Αμερικανός νεκρός. Στην πραγματικότητα, είχαν ήδη πεθάνει δυο ασθενείς λίγες ημέρες νωρίτερα, αλλά η διάγνωση ανακαλύφθηκε πολλούς μήνες αργότερα.

17 Μαρτίου 2020: Περιορισμός των ταξιδιωτών

Η Ε.Ε. αποκλείει όλους τους τουρίστες εκτός των συνόρων της. Απαγορεύει την είσοδο σε 26 χώρες της σε όλους όσους ταξιδεύουν εκτός του ευρωπαϊκού μπλοκ.

23 Μαρτίου 2020: Ελληνικό lockdown

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει ότι η χώρα μας μπαίνει σε καραντίνα. Μόνο απαραίτητες μετακινήσεις, με την αποστολή sms, τηλεργασία και κλειστά σχολεία.

24 Μαρτίου 2020: Ολυμπιακοί Αγώνες

Η Ιαπωνία ανακοινώνει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβάλλονται για ένα έτος. Μέχρι τώρα, η γιορτή του αθλητισμού έχει αναβληθεί τρεις φορές, το 1916, το 1940 και το 1955, εξαιτίας των πολέμων.

23 Απριλίου 2020: Οι πρώτοι εθελοντές

Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναπτύσσει, σε λιγότερο από 3 μήνες, εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Η πρώτη γυναίκα που λαμβάνει το σκεύασμα, στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών, είναι η Ελίζα Γκρανάτο, ερευνήτρια μικροβιολόγος.

26 Απριλίου 2020: 200.000 θάνατοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία των New York Times, μέχρι τώρα έχουν πεθάνει περισσότεροι από 200.000 θάνατοι και 2,8 εκ. ασθενείς παγκοσμίως.

27 Μαρτίου 2020: Θετικός ο Μπόρις Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, με βίντεο που ανέβασε στο twitter, ανακοινώνει ότι είναι θετικός στον κορονοϊό.

5 Απριλίου 2020: Στο νοσοκομείο ο Τζόνσον

Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της ασθένειάς του, ο Μπόρις Τζόνσον μεταφέρεται στο νοσοκομείο St. Thomas του Λονδίνου. Μόλις μερικές ώρες μετά, μπαίνει στην εντατική. Ο υπ. Εξωτερικών της χώρας, Ντόμινικ Ράαμπ, ανακοινώνει, δυο μέρες μετά, ότι εκτελεί χρέη πρωθυπουργού στη θέση του κι όλοι φοβούνται τα χειρότερα. Τελικά ο πρωθυπουργός επιστρέφει στην Downing Street μια βδομάδα μετά.

5 Μαΐου 2020: Στη Γαλλία από τον Δεκέμβριο ο κορονοϊός

Γάλλοι γιατροί ανακαλύπτουν ότι ασθενής με πνευμονία σε γαλλικό νοσοκομείο τελικά είχε κορονοϊό. Η διαπίστωση αυτή αλλάζει όλο το χρονοδιάγραμμα της άφιξης της πανδημίας στην Ευρώπη.

17 Μαΐου 2020: «Βουτιά» στην οικονομία

Η Ιαπωνία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, μπαίνει σε ύφεση για πρώτη φορά από το 2015. Την ίδια ώρα, η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, μπαίνει επίσης σε ύφεση, με τη χειρότερη οικονομική της κρίση από το 2008.

30 Ιουνίου 2020: Ανοίγουν τα ευρωπαϊκά σύνορα

Η Ε.Ε. δηλώνει έτοιμη να ανοίξει τα σύνορά της σε 15 χώρες από την 1η Ιουλίου. Σε αυτές δεν περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ρωσία.

7 Ιουλίου 2020: Αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ειδοποιεί τον ΟΗΕ ότι οι ΗΠΑ αποχωρούν από τον ΠΟΥ, μέχρι τον Ιούλιο του 2021, «κόβοντας» έτσι μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης του Οργανισμού.

8 Σεπτεμβρίου 2020: Αναστέλλονται οι δοκιμές του εμβολίου της Οξφόρδης

Εθελοντής παρουσιάζει «ανεξήγητη ασθένεια», σύμφωνα με ανακοίνωση της AstraZeneca και οι κλινικές δοκιμές αναστέλλονται, μέχρι να διευκρινιστεί αν πρόκειται για παρενέργειες του εμβολίου. Τελικά, οι δοκιμές θα συνεχιστούν λίγες ημέρες αργότερα.

2 Οκτωβρίου 2020: Θετικός ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία ανακοινώνουν ότι είναι θετικοί στον κορονοϊό κι ότι έχουν εκδηλώσει συμπτώματα. Για προληπτικούς λόγους, ο Τραμπ μεταφέρεται στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Walter Reed.

21 Οκτωβρίου 2020: Πεθαίνει εθελοντής του εμβολίου της Οξφόρδης

Ένας 28χρονος Βραζιλιάνος, εθελοντής στο εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης πεθαίνει από επιπλοκές του Covid-19.

9 Νοεμβρίου 2020: Φως στην άκρη του τούνελ

Η Pfizer και η BioNTech ανακοινώνουν ότι το εμβόλιό τους έχει αποτελεσματικότητα στο 90%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της 3ης φάσης των κλινικών δοκιμών.

11 Νοεμβρίου 2020: Καλά νέα και από τη Ρωσία

Στο 90% είναι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Sputnik V, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια της Ρωσίας.

16 Νοεμβρίου 2020: 94,5% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna

Η τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της αμερικανικής Moderna δείχνει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι στο 94,5%.

23 Νοεμβρίου 2020: 62% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Οξφόρδης

Η AstraZeneca ανακοινώνει ότι σε κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσης, το εμβόλιό της παρουσίασε 62% αποτελεσματικότητα. Μετά από λάθος στις δόσεις σε μερίδα εθελοντών, η αποτελεσματικότητα έφτασε στο 90%.

2 Δεκεμβρίου 2020: Η πρώτη έγκριση

Η Μ. Βρετανία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που δίνει έγκριση σε εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Πρόκειται για το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech.

9 Δεκεμβρίου 2020: Ο πρώτος εμβολιασμός

Η Μεγάλη Βρετανία ξεκινάει το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού της, με την 91χρονη Μάργκαρετ Κίναν να είναι η πρώτη που έλαβε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της Pfizer.

14 Δεκεμβρίου 2020: Και στις ΗΠΑ το εμβόλιο

Η πρώτη γυναίκα που εμβολιάζεται με το σκεύασμα τη Pfizer κατά του κορονοϊού είναι η νοσοκόμα Σάντρα Λίντσεϊ, στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης.

πανδημίαΚορονοϊόςCovid-19Κίναχρονικό