Κόσμος|16.12.2020 21:01

Ερευνα: Αποτελεσματικό το εμβόλιο παρά τη μετάλλαξη του κορονοϊού

Newsroom

Η μετάλλαξη του κορονοϊού δεν θα επηρεάσει το εμβόλιο γιατί έχει φτιαχτεί χρησιμοποιώντας γενετικό υλικό το οποίο έχει σχέση με τον τρόπο με τον οποίο ο ιός προσβάλλει τα κύτταρά μας, διευκρίνισε η επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Παρασκευή Κατσαούνου, με αφορμή όσα λέγονται για την ισχύ του εμβολίου  απέναντι σε έναν ιό που μεταλλάσσεται.

«Προς το παρόν δεν έχουμε ενδείξεις ότι ο ιός μεταλλάσσεται ταχύτατα, που είναι σημαντικό, και ότι οι μεταλλάξεις που έχουν εμφανιστεί αφορούν το κομμάτι για το οποίο έχει φτιαχτεί το εμβόλιο. Οπότε περιμένουμε. Προς το παρόν δεν έχουμε κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό», επεσήμανε η κ. Κατσαούνου.  

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου εν όψει του 29ου Πανελληνίου Πνευμονολογικού Συνεδρίου (17-20 Δεκεμβρίου) και τα κύρια θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, η καθυστέρηση διάγνωσης σοβαρών νοσημάτων λόγω της πανδημίας και ο αναγκαίος επαναπροσδιορισμός του χάρτη Πνευμονολογικών Κλινικών.

Για τον σημαντικό ρόλο των πνευμονολόγων στην πανδημία μίλησε ο πρόεδρος της ΕΠΕ καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης, υπογραμμίζοντας: «Οι πνευμονολόγοι σε όλες τις βαθμίδες υγείας, ήταν στην πρώτη γραμμή και προσπάθησαν από την πρώτη στιγμή να δείξουν πραγματικά την αξία της ειδικότητας, ειδικά στον τομέα της αναπνευστικής ανεπάρκειας, που είναι γνωστό ότι ήταν και η σοβαρότερη επιπλοκή των ασθενών με λοίμωξη από Covid - 19 και αυτή που ουσιαστικά τους οδηγούσε στη μονάδα εντατικής θεραπείας».

Η πανδημία καθυστέρησε τη διάγνωση σοβαρών νοσημάτων

Ο κ. Λουκίδης αναφέρθηκε και στην καθυστέρηση διάγνωσης ασθενών για καρκίνο του πνεύμονα, που καταγράφηκε στη χώρα μας κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. 

«Ελπίζω ότι μετά το τέλος ή την ομαλοποίηση αυτής της πανδημίας, θα γίνει ένας επαναπροσδιορισμός των Πνευμονολογικών Κλινικών στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι θα υπάρξουν πλέον Πνευμονολογικές Κλινικές σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία. Πράγμα που δεν συμβαίνει σήμερα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λουκίδης.

Την αναγκαιότητα δημιουργίας Πνευμονολογικών Κλινικών επεσήμανε και ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Πέτρος Μπακάκος τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η μονάδα εντατικής θεραπείας είναι η τελευταία γραμμή άμυνας, είναι εκεί που θέλεις να σώσεις τον άρρωστο από το βέβαιο θάνατο. Αλλά πριν φτάσεις εκεί, ένα ανάχωμα για τη μείωση των εισαγωγών στη μονάδα εντατικής θεραπείας θα ήταν η σωστή λειτουργία των Πνευμονολογικών Κλινικών, οι οποίες παραλαμβάνουν τα περιστατικά που νοσούν από Covid-19 και μέχρι να φτάσουν στο σημείο να απαιτήσουν εισαγωγή στη ΜΕΘ υπάρχουν μέθοδοι αντιμετώπισης της αναπνευστικής ανεπάρκειας, που είναι η αιτία που τους οδηγεί στη μονάδα, όπως είναι η χρήση συσκευών μη επεμβατικού μηχανικού αερισμού ή συσκευών προωθημένης οξυγόνωσης, οι οποίοι μπορούν να γλιτώσουν τον ασθενή από την ανάγκη διασωλήνωσης και εισαγωγής σε ΜΕΘ».

εμβόλιοΚορονοϊόςέρευναPFIZERμετάλλαξη