Κόσμος|17.12.2020 13:02

Εμβόλιο: Στις 27 Δεκεμβρίου ξεκινά πανευρωπαϊκά ο εμβολιασμός - Πώς θα γίνει στην Ελλάδα

Μαρία Ψαρά

Στις 27 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η πανευρωπαϊκή ημέρα εμβολιασμού, η V-Day, όπως την αποκάλεσε χθες στο Ευρωκοινοβούλιο ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, δανειζόμενος τον όρο από τους Βρετανούς που έχουν αρχίσει ήδη τον εμβολιασμό, «κλείδωσε» από την Κομισιόν.

Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες στοιχίζονται με την ιδέα του Πορτογάλου Πρωθυπουργού Κόστα που μιλώντας στο ethnos.gr και στο Open TV είχε προτείνει κοινή έναρξη του εμβολιασμού στην ΕΕ -μεταξύ των οποίων και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Χθες, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, υιοθέτησε την πρόταση αυτή επισήμως, μιλώντας στους ευρωβουλευτές.

Εξάλλου, χθες Τετάρτη, και ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα τόνισε ότι ο ίδιος και υπουργοί από επτά ακόμη κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, προτείνουν να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί την ίδια ημέρα τον Δεκέμβριο.

«Εάν διατεθούν εμβόλια σε όλους τους Ευρωπαίους κατά τη διάρκεια του 2021, θα μπορούσαμε να δούμε μια ταχύτερη από το αναμενόμενο επιστροφή του ΑΕΠ στα προ-πανδημικά επίπεδα», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι χθες μετά το Eurogroup.

Η επιχείρηση «Ελευθερία»

Την επιχείρηση «Ελευθερία», που αφορά τον εμβολιασμό των Ελλήνων κατά του κορονοϊού θα πλαισιώσει ένα γιγαντιαίο σχέδιο μεταφοράς, περιφρούρησης και ασφάλειας που εκπονείται και θα υλοποιηθεί από όλες τις κρίσιμες υπηρεσίες του Κράτους. Αστυνομία, Πυροσβεστική και Στρατός σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου για το Open TV θα συνεργαστούν, προκειμένου η διαδικασία να ολοκληρωθεί ομαλά.

Μάλιστα, το στρατηγείο της επιχείρησης θα είναι στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματίας Πολιτικής Προστασίας, όπου ήδη έχει μάλιστα στηθεί. 

Στο μεταξύ από την Αστυνομία, 3.000 αστυνομικοί θα χρησιμοποιηθούν για την επιχείρηση μεταφοράς και φύλαξης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TVεπτά θα είναι τα σημεία φύλαξης του εμβολίου που στην πορεία θα γίνουν 14. Σίγουρα θα είναι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ τις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθούν οι υπόλοιπες περιοχές. Οι χώροι θα φυλάσσονται επί 24ωρου βάσεως, ενώ κατά τη μεταφορά τους θα ακολουθεί αυτοκινητοπομπή.

Επίσης, θα έρθουν 300.000 δόσεις και όχι 500.000, ενώ από σήμερα, Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου θα αρχίσει η καταγραφή των υγειονομικών που θα εμβολιαστούν. 

PFIZERv-dayεμβόλιο κορονοϊόςΕυρωπαϊκή Ένωσηεμβόλιο