Κόσμος|17.12.2020 22:21

Κορονοϊός - Μεγάλη Βρετανία: Βρέθηκε μεταλλαγμένο στέλεχος, φόβοι επιστημόνων

Newsroom

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα η είδηση ότι στη Μεγάλη Βρετανία έχει ανιχνευτεί νέο στέλεχος του κορονοϊού. Η χώρα συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτές που έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία. Kαθησυχαστικοί, ωστόσο, παραμένουν αρκετοί ερευνητές, οι οποίοι διευκρινίζουν πως προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η η νέα παραλλαγή θα σταματήσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του καθηγητή, Νικ Λόμαν, από το Ινστιτούτο Μικροβιολογίας και Μόλυνσης στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, μέλος της Κοινοπραξίας Covid-19 Genomics UK του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο επιστήμονας που ερευνά τις μεταλλάξεις σχολίασε ότι «υπάρχουν 17 παραλλαγές που επηρεάζουν τη δομή των πρωτεϊνών με κάποιο τρόπο που να διαφέρουν από τον πρόγονο του στελέχους του ιού, κάτι που μας δείχνει ότι είναι «πολλές». 

Καταγραφές του νέου στελέχους έχουν γίνει και στις Δανία και Αυστραλία. Η ονομασία του είναι ονομάζεται VUI - 202012/01 και για πρώτη φορά εντοπίστηκε στο Κεντ της Αγγλίας τον Σεπτέμβριο.

Νωρίτερα φέτος η Ολλανδία είχε εκφράσει ανησυχία για «μεταλλαγμένο» στέλεχος του ιού που ξεπήδησε από τα εκτροφεία Μινκ. Όμως οι προειδοποιήσεις ότι το νέο στέλεχος είναι πιο επικίνδυνο και πιο ανθεκτικό στον εμβολιασμό τελικά διαψεύστηκαν.

Την είδηση για εμφάνιση νέου στελέχους στη Μεγάλη Βρετανία σχολίασε πρόσφατα στο BBC ο Τζόναθαν Μπολ, καθηγητής Μοριακής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ: «Παρόλο που μια νέα γενετική ποικιλία του ιού διαδίδεται σε πολλά μέρη της χώρας και σε όλο τον κόσμο, αυτό μπορεί να συμβεί από καθαρή τύχη».

επιστήμονεςΚορονοϊόςμετάλλαξηΒρετανία