Κόσμος|18.12.2020 21:58

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ξεκινούν έρευνες για την προέλευση του κορονοϊού

Newsroom

Η διεθνής ομάδα επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που έχει αναλάβει να ερευνήσει την προέλευση του κορονοϊού, θα μεταβεί στη Γουχάν, το λίκνο της πανδημίας, χωρίς να «επιβλέπεται» από το Πεκίνο, διαβεβαίωσε την Παρασκευή ο ΠΟΥ.

Η ομάδα των ειδικών αναμένεται να ταξιδέψει στην Κίνα κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Στα μέσα της εβδομάδας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε την αποστολή αυτή, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η αποστολή και ποιες περιοχές θα επισκεφθούν οι εμπειρογνώμονες.

«Η ομάδα θα πάει στην Γουχάν, αυτός είναι ο στόχος της αποστολής», είπε την Παρασκευή ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων του ΠΟΥ. «Δεν έχουμε ακόμη την ημερομηνία αναχώρησης, επειδή οργανώνουμε τεχνικά ζητήματα, τις βίζες και τις πτήσεις, όμως αναμένουμε ότι η ομάδα θα αναχωρήσει την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου», πρόσθεσε.

Σε καραντίνα η αποστολή του ΠΟΥ στο Πεκίνο

Τα μέλη της αποστολής θα τεθούν σε καραντίνα μετά την άφιξή τους στο Πεκίνο. «Ο στόχος είναι να πάμε εκεί όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα σε ανθρώπους», επανέλαβε ο Ράιαν. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο αρχικός φορέας του ιού ήταν κάποιο είδος νυχτερίδας, όμως μέχρι τώρα δεν γνωρίζουν ποιο ήταν το ζώο -ξενιστής που οδήγησε στη μόλυνση των ανθρώπων.

Η έρευνα μετά τις αποκαλύψεις των Γουχάν files

Το CNN αποκάλυψε πριν δέκα ημέρες πως η Κίνα παρουσίασε παραποιημένα στοιχεία αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊού τους πρώτους μήνες διαχείρισης του ιού στη Γουχάν. Η αποστολή αποτελείται από δέκα επιστήμονες από τη Δανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία, την Αυστραλία, τη Ρωσία, το Βιετνάμ, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Ιαπωνία.

«Θα συνεργαστούμε με τους Κινέζους συναδέλφους μας. (Οι επιστήμονες του ΠΟΥ) δεν θα επιβλέπονται, όπως το λέτε, από Κινέζους αξιωματούχους», πρόσθεσε ο Ράιαν απαντώντας στην ερώτηση μιας δημοσιογράφου.

ΚορονοϊόςΚίναΠαγκόσμιος Οργανισμός ΥγείαςΓουχάν