Κόσμος|23.12.2020 23:09

ΠΟΥ για κορονοϊό: Απίθανο να ξεχάσουμε την ύπαρξή του μέχρι τα τέλη του 2021

Newsroom

Είναι αρκετές οι χώρες που δεν θα κατακτήσουν την πολυπόθητη ανοσία από τον κορονοϊό πριν τα τέλη του 2021, όπως ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC, η Δρ. Σουμίγια Σουαμινάταν, επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η ίδια έσπευσε να σημειώσει πως θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι τα τέλη του έτους ώστε να δούμε ένα επίπεδο ανοσίας στον πληθυσμό κι αυτό μόνο σε κάποια κράτη.

«Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, ωστόσο υπάρχει και μια ακόμα πρόκληση που πρέπει να περάσουμε. Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι», σχολίασε, εξηγώντας βέβαια ότι η χρονιά που έρχεται θα είναι πολύ καλύτερη, τουλάχιστον στο τέλος της.

Αναφερόμενη στο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού στη Βρετανία, η επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπογράμμισε πως το πιο ανησυχητικό είναι ότι φέρει περίπου οκτώ μεταλλάξεις στη δομή πρωτεϊνης-ακίδας. Εξήγησε πως το νέο στέλεχος φαίνεται να είναι πιο επικίνδυνο για τα παιδιά, τα οποία ίσως προσβάλλει πιο εύκολα. Τόνισε ωστόσο πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυξάνει τη σοβαρότητα της λοίμωξης.

Η Σουαμινάταν για την ανθεκτικότητα του νέου στελέχους απέναντι στα εμβόλια, επεσήμανε πως η τροποποίηση τους δεν είναι κάτι δύσκολο να συμβεί, άρα αν χρειαστεί, αυτό μπορεί να γίνει. Ο ΠΟΥ έχει δηλώσει ότι το στέλεχος μπορεί να «εξαπλωθεί πιο εύκολα», αν και «προς το παρόν δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες» για να προσδιοριστεί εάν οι μεταλλάξεις θα αλλάξουν τη σοβαρότητα της νόσου, την ανοσολογική απόκριση ή την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

μετάλλαξηεμβόλιοΚορονοϊόςΠαγκόσμιος Οργανισμός Υγείας