Κόσμος|27.12.2020 12:59

Επιχείρηση «Ελευθερία» και στην Ευρώπη: Εικόνες από το πρώτο εμβόλιο του κορονοϊού

Newsroom

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής, 27 Δεκεμβρίου, ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειώνεται ότι οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα ξεκινούν στις 13:00, με τον εμβολιασμό της νοσηλεύτριας του «Ευαγγελισμού», Ευσταθίας Καμπισιούλη. Μισή ώρα αργότερα θα εμβολιαστεί ο Μιχάλης Γιοβανίδης, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, ενώ στη συνέχεια θα κάνουν το εμβόλιο πολιτικοί και αξιωματούχοι.

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην Κύπρο   

Ο 84χρονος Αντρέας Ραουνάς, η 88χρονη Παναγιώτα Λοΐζου-Φυλακτού και ο διευθυντής του Μελάθρου Ευγηρίας Λευκωσίας, Άθως Μάτσα, ήταν οι πρώτοι πολίτες που έκαναν σήμερα το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Εκφράζοντας τη χαρά του που ήταν από τους πρώτους που εμβολιάστηκαν, ο κ. Ραουνά, ένοικος του Μελάθρου Ευγηρίας Λευκωσίας, μετέφερε την ευχή όπως όλα κυλήσουν ομαλά το επόμενο διάστημα και κάλεσε όλους του πολίτες να εμβολιαστούν, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «μόνο με αυτή την ενέργεια μπορούμε να καταστρέψουμε τον κορονοϊό». Δεν γίνεται, είπε, ορισμένοι να αγωνίζονται για το δικό μας καλό κι εμείς να είμαστε πολέμιοί τους.

«Εύχομαι όλοι να εμβολιαστούν και τότε όλοι μαζί θα νικήσουμε τον κορονοϊό. Εάν άλλοι εργάζονται για το καλό και άλλοι τον καταπολεμούν, τότε για μένα δεν υπάρχει λύση», ανέφερε ο κ. Ραουνά.  

Από πλευράς της, η Λοΐζου-Φυλακτού, όταν ρωτήθηκε πώς αισθάνεται, απάντησε «όλα καλά. Είπα στον κ. Άθω ότι θέλω να εμβολιαστώ πρώτη». Μιλώντας για τον γιο της και τα δύο της εγγόνια, είπε ότι ο λόγος που η ίδια εμβολιάστηκε -και το παράδειγμά της θα ακολουθήσει και ο γιός της με τη σύζυγό του- «είναι για να έρθουν τα εγγόνια μου να με δουν». 

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην Κύπρο (AP)
Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην Κύπρο (AP)

Ιταλία: Εμβολιάστηκαν οι πρώτοι Ιταλοί

Νωρίς το πρωί της Κυριακής, στο νοσοκομείο Λάτζαρο Σπαλαντσάνι της Ρώμης, εμβολιάστηκαν κατά του κορονοϊού, οι πρώτοι τρεις Ιταλοί πολίτες.

Πρόκειται για μια γιατρό, μια νοσοκόμα και ένα μέλος του βοηθητικού προσωπικού του νοσοκομείου. Εμβολιάσθηκαν, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, λίγο μετά τις επτά τοπική ώρα. «Εμβολιασθείτε όλοι, σας το λέω από καρδιάς», δήλωσε η 28χρονη νοσηλεύτρια Κλάουντια Αλιβερνίνι. 

«Αισθάνομαι πολύ καλά. Η απόφαση να εμβολιαστώ ήταν κάτι το αρκετά φυσικό. Προσφέρθηκα και με επέλεξαν από τους πρώτους, αλλά και ως σύμβολο, για να δείξουμε ότι πρέπει να εμπιστευτούμε και να πιστέψουμε αυτή την επιλογή», προσέθεσε η καθηγήτρια Μαρία Ροζάρια Καπομπιάνκι, υπεύθυνη του εργαστηρίου Ιολογίας του νοσοκομείου.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, υπογράμμισε μέσω Twitter ότι «σήμερα η χώρα ξυπνά και πάλι» και ότι «η εκστρατεία αυτή ξεκινά από τους γιατρούς και το σύνολο του νοσηλευτικού προσωπικού, για να επεκταθεί, στη συνέχεια, σε όλο τον πληθυσμό και να μπορέσει να κερδίσει οριστικά, η Ιταλία, τη μάχη κατά του ιού».

Ιταλίδα που εμβολιάστηκε (AP)

Ισπανία: Μια 96χρονη ήταν η πρώτη που εμβολιάστηκε στην Ισπανία

Μία 96χρονη σε οίκο ευγηρίας στην κεντρική Ισπανία ήταν ο πρώτος άνθρωπος στη χώρα που εμβολιάστηκε σήμερα κατά της Covid-19, σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Η Αρασέλι Ροσάριο Ιδάλγο Σάντσεθ ομολόγησε, χαμογελώντας, ότι δεν αισθάνθηκε «τίποτα» όταν της έκαναν το εμβόλιο. Η κυρία αυτή με τα λευκά κοντά μαλλιά, που φιλοξενείται στο γηροκομείο Λος Όλμος στη Γουαδαλαχάρα (κεντρική Ισπανία), στη συνέχεια σηκώθηκε αργά, φόρεσε τη ζακέτα της και απομακρύνθηκε με τη βοήθεια ενός τροχήλατου περιπατητήρα.

Το συγκεκριμένο γηροκομείο επελέγη για να ξεκινήσει από εκεί η εκστρατεία εμβολιασμού στην Ισπανία λόγω της εγγύτητάς του με τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της Pfizer, όπου έφτασαν πρώτα τα εμβόλια από το Βέλγιο πριν διανεμηθούν σε όλη τη χώρα. Επελέγη επίσης διότι εκεί δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα Covid-19.

Απόσπασμα από εμβολιασμό σε Γερμανία (AP)


ΕυρώπηεμβόλιοεμβολιασμόςΚορονοϊός