Κόσμος|01.01.2021 12:53

Brexit: Επίσημο τέλος μετά από 47 χρόνια - Οι αντιδράσεις του βρετανικού Τύπου

Newsroom

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά χθες Πέμπτη 31η Δεκεμβρίου στις 23:00 (τοπική ώρα· στη 01:00 σήμερα ώρα Ελλάδας), αποπερατώνοντας έτσι την ιστορική ρήξη του με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από 47 χρόνια μιας περιπετειώδους ένωσης.

Από σήμερα 1η Ιανουαρίου 2021 η Βρετανία παύει να εφαρμόζει τους κανόνες της ΕΕ, από την οποία έχει αποχωρήσει επισήμως ήδη την 31η Ιανουαρίου 2020, αφού την παραμονή των Χριστουγέννων πραγματοποιήθηκε η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στο Λονδίνο και τους 27.

Η αντίδραση του βρετανικού Τύπου

Ο βρετανικός Τύπος με αναάμεικτα συναισθήματα σχολιάζει την έανρξη μία καινούργιας εποχής λόγω brexit. Η The Independent αναφέρει χαρακτηριστικά: «Γλιτώσαμε ή μας άφησαν στην τύχη μας;», διερωτάται. Στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα παρουσιάζει διάφορους παράγοντες του Brexit, από τον Μπόρις Τζόνσον ως τα ψάρια, ένα κλείσιμο του ματιού σε ένα από τα θέματα που δυσκόλεψαν τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ.«Βυθισμένο σε κρίση, χωρίς τυμπανοκρουσίες, το Ηνωμένο Βασίλειο τερματίζει επιτέλους την ευρωπαϊκή εποχή», παρατηρεί η αριστερή εφημερίδα The Guardian, ενώ οι Times  σχολιάζουν: «Ο Τζόνσον γιορτάζει το ‘απίστευτο’ μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η εθνικιστική ταμπλόιντ Daily Express αναφέρει ότι η σημερινή είναι μία ημέρα γιορτής: «Δικό μας μέλλον, δική μας Βρετανία, δικό μας πεπρωμένο» ήταν ο θριαμβευτικός τίτλος της εφημερίδας, η οποία στο πρωτοσέλιδό της έχει τη φωτογραφία μιας βρετανικής σημαίας με τη λέξη «Ελευθερία» γραμμένη πάνω της.

Πάντως η Sun, η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη χώρα, αφιέρωσε όλη την πρώτη της σελίδα σε μια έκκληση προς τους Βρετανούς να πάνε να εμβολιαστούν.

BrexitΕυρωπαϊκή ΈνωσηΗνωμένο ΒασίλειοΜεγάλη Βρετανία