Κόσμος|06.01.2019 11:56

Σαουδική Αραβία: Με...sms θα μαθαίνουν το διαζύγιό τους οι γυναίκες

Newsroom

Η μέχρι πρότινος πρακτική των ανδρών στη Σαουδική Αραβία να χωρίζουν από τις γυναίκες τους χωρίς να μπαίνουν στον κόπο να τις ενημερώσουν λαμβάνει τέλος με νόμο που ψηφίστηκε στη χώρα και αποτελεί «επανάσταση» για τα δεδομένα της. 

Πλέον τα δικαστήρια θα είναι υποχρεωμένα να ενημερώνουν με sms τις συζύγους ότι έχουν χωρίσει. Με αυτόν τον τρόπο οι γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικούν τα δικαιώματα τους , όπως η διατροφή κλπ.

Η αρχή του εκσυγχρονισμού του δικανικού συστήματος της Σαουδικής Αραβίας προς την κατεύθυνση της ισότητας- που έχει ακόμα μεγάλο δρόμο – ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο, όταν επετράπη στις γυναίκες να οδηγούν. Ακολούθησε η άρση της απαγόρευσης παρακολούθησης ποδοσφαιρικών αγώνων για τις γυναίκες αλλά και η κατάργηση του νόμου που τους απαγόρευε να διεκδικήσουν θέσεις εργασίας σε παραδοσιακά «ανδρικά» επαγγέλματα. 

Ωστόσο, αυτά που ακόμη δεν δικαιούνται να έχουν ή να κάνουν οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία χωρίς την έγκριση κάποιου άνδρα (πατέρα, αδερφού, συζύγου) είναι ακόμη πολλά: αίτηση για διαβατήριο, ταξίδι στο εξωτερικό, γάμο, άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, έναρξη επιχείρησης, επιλεγμένο και όχι επιβεβλημένο χειρουργείο, αποφυλάκιση κ.ά. 

διαζύγιοsmsΣαουδική Αραβίαγυναίκες