Κόσμος|08.01.2021 14:56

Ερντογάν για Καπιτώλιο: Μαύρη κηλίδα για το «λίκνο της δημοκρατίας»

Μαρία Ζαχαράκη

Αιχμές κατά της αμερικανικής πολιτικής με αφορμή τα πρωτόγνωρα γεγονότα στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ άφησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εγκαταλείποντας την πολιτική των ίσων αποστάσεων που εξέφρασε την πρώτη ημέρα το υπουργείο των Εξωτερικών του. Ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις του μετά την προσευχή της Παρασκευής εξέφρασε την ελπίδα η μετάβαση της εξουσίας στον Τζο Μπάιντεν να γίνει ομαλά και ειρηνικά, ώστε η Αμερική να συνεχίσει το δρόμο της.

«Βλέπουμε ότι αντιμετώπισαν ένα περιστατικό που όμοιό του δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία των ΗΠΑ. Διότι όταν πρόκειται για θεωρίες, οι ΗΠΑ αποκαλούνται το λίκνο της δημοκρατίας, αλλά στην πράξη προκάλεσαν σοκ τα γεγονότα, συγκλονίζοντας όλη την ανθρωπότητα. Και σε μας προκάλεσε εξίσου έκπληξη», δήλωσε με ιδιαίτερο σκωπτικό τρόπο, ενώ υπενθύμισε ότι η στάση των ΗΠΑ σε αντίστοιχα γεγονότα που συνέβησαν στην Τουρκία, όπως κατά το πραξικόπημα και στις διαδηλώσεις στο Γκεζί, ήταν διαφορετική από τη στάση της Άγκυρας τώρα.

«Θυμηθείτε ότι κατά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου πόσο σιωπηλοί παρέμειναν και πόσο περίεργα μηνύματα μετέδιδαν τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ειδικά, στα γεγονότα στο Γκεζί, θυμηθείτε και πάλι, τί δηλώσεις έκαναν τα αμερικανικά μίντια προς εμάς τους πολιτικούς και τι απειλές διατύπωναν. Αλλά ως πολιτικοί επιδείξαμε υπομονή και η στάση μας τότε ήταν πάντοτε σαφής και ξεκάθαρη, ενώ η στάση των ΗΠΑ ήταν πολύ διαφορετική», τόνισε με νόημα κατηγορώντας τόσο τους Δημοκρατικούς, όσο και τους Ρεπουμπλικάνους.

«Εκείνη την εποχή κυβερνούσαν οι Δημοκρατικοί, αλλά είδαμε ότι κι οι Ρεπουμπλικάνοι ήταν το ίδιο με τους Δημοκρατικούς. Ήταν μια μαύρη κηλίδα στο πρόσωπο της δημοκρατίας. Επιθυμία μας είναι στις 20 Ιανουαρίου η μεταβίβαση της εξουσίας στον Μπάιντεν και -σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τραμπ- να πραγματοποιηθεί ειρηνικά. Και μετά από αυτή τη διαδικασία με τον κ. Μπάιντεν οι ΗΠΑ να συνεχίσουν εν ειρήνη. Σε μια τέτοια περίοδο επιδημίας, πρέπει να επιδειχθεί ιδιαίτερη ευαισθησία. Στις διεθνείς σχέσεις, οι ΗΠΑ θα πρέπει να εισέλθουν σε μια διαφορετική περίοδο. Φυσικά υπάρχουν 4 νεκροί. Εύχομαι υπομονή στις οικογένειες των νεκρών, εκφράζω τις ευχές μου ειδικά στους τραυματίες», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

ΗΠΑΤουρκίαΝτόναλντ ΤραμπΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚαπιτώλιο