Κόσμος|11.01.2021 12:20

Ντουμπάι: Τα πάρτι έφεραν αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού 100% - Στόχος των ΗΑΕ ο εμβολιασμός

Newsroom

Αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε ποσοστό μεγαλύτερο του 100% από τις αρχές του νέου χρόνου καταγράφουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Παρότι ουδείς τολμάει να ενοχοποιήσει τον τουρισμό ως βασική αιτία της αύξησης των κρουσμάτων εντούτοις είναι φανερό πως το Ντουμπάι και το Αμπού Ντάμπι την περίοδο των Χριστουγέννων έγιναν πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών από όλο τον πλανήτη και αυτή η τεράστια αύξηση από τη μία εβδομάδα στην άλλη μόνο τυχαία δε μπορεί να χαρακτηριστεί.

Διαφήμιση λόγω χαμηλών κρουσμάτων

Μάλιστα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από την αρχή της πανδημίας κράτησαν πολύ χαμηλά τα νούμερα στην πανδημία και αυτός ήταν και ο λόγος που έχουν γίνει πόλος έλξης στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Τα πράγματα όμως αλλάζουν και όπως φαίνεται η covid-19 δεν κάνει διακρίσεις ειδικά μάλιστα όταν βρει πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί. Η χειρότερη στα ΗΑΕ επίδοση είχε σημειωθεί στις 22 Μαΐου με 994 κρούσματα. Στις αρχές Αυγούστου κατέβηκε στα 164 κρούσματα και από αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι 28 Δεκεμβρίου 2020 καθημερινά τα κρούσματα κυμαίνονταν από 1.000 έως 1.200 με τη θνητότητα να διατηρείται πολύ χαμηλά (περίπου στο 0,03%). Οι χειρότερες ημέρες για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν η 10η Μαΐου με 13 νεκρούς, η 13η Δεκεμβρίου με 8 νεκρούς, ενώ μόλις χθες καταγράφηκαν 6 θάνατοι. Συνολικά στη χώρα έχουν σημειωθεί 230.578 κρούσματα και 708 θάνατοι.

Διπλασιασμός από τις 7 Ιανουαρίου

Κι ενώ μέσα στο 2020 τα κρούσματα δεν είχαν σπάσει ποτέ το φράγμα των 1.600 ημερησίως στις 7, 8, 9 αλλά και 10 Ιανουαρίου έφτασαν κοντά στις 3.000, ενώ χθες Κυριακή καταγράφηκαν 2.876. Τις τελευταίες δύο ημέρες τα Μέσα Ενημέρωσης της χώρας έχουν αναδείξει και πάλι την πανδημία ως κυρίαρχο θέμα ενώ δίνεται μεγάλη έμφαση στην καμπάνια για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, ο οποίος είναι κάτι λιγότερο από 10.000.000 κατοίκους περίπου μισό εκατομμύριο λιγότερο από τον πληθυσμό της Ελλάδας.

Βαρύτητα στον εμβολιασμό

Τονίζεται επίσης ιδιαίτερα η ανάγκη εφαρμογής των υγειονομικών μέτρων, ωστόσο, παρά την ανησυχία μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση που να εντατικοποιεί τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων και δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην ταχύτητα εμβολιασμού του πληθυσμού. «Οσο πιο γρήγορα εμβολιαστούμε, τόσο πιο γρήγορα θα απαλλαγούμε από την πανδημία», είναι το δόγμα της κυβέρνησης η οποία υποσχέθηκε να εξασφαλίσει περισσότερες δόσεις εμβολίων, ενώ απέφυγε για την ώρα να ανακοινώσει ειδικά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων ή άλλων περιοριστικών μέτρων που θα έπλητταν σοβαρά την αγορά και την οικονομία της χώρας.

Εχει εμβολιαστεί το 10,99% του πληθυσμού

Το Υπουργείο Υγείας και Πρόληψης των ΗΑΕ ανακοίνωσε πως το Σάββατο (9 Ιανουαρίου 2021), στη χώρα έχουν ήδη εμβολιαστεί 1.086.568 άτομα που αντιστοιχεί σε ποσοστό 10,99% επί του συνολικού πληθυσμού. Ο στόχος είναι να εμβολιαστεί σύντομα το 50% του πληθυσμού ώστε να αποκτηθεί η προσδοκώμενη ανοσία.

172 κέντρα εμβολιασμού

Μάλιστα σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και Πρόληψης των ΗΑΕ υπάρχουν 172 κέντρα εμβολιασμού σε όλη τη χώρα εκ των οποίων 96 στο Αμπού Ντάμπι και τουλάχιστον επτά κέντρα εμβολιασμού στο Ντουμπάι. Υπάρχουν 26 κέντρα εμβολιασμού στη Sharjah, επτά στο Ajman, τέσσερα στο Umm Al Quwain, 16 στο Fujairah και 16 στο Ras Al Khaimah κλπ. Κάθε κάτοικος ή πολίτης των ΗΑΕ λαμβάνει δύο δόσεις του εμβολίου, με διαφορά 21 έως 28 ημερών.

ΚορονοϊόςΝτουμπάιΗνωμένα Αραβικά ΕμιράταΑμπου Ντάμπι