Κόσμος|11.01.2021 13:58

ΠΟΥ: Στην Κίνα για την προέλευση του κορονοϊού - «Πολύ χαμηλές προσδοκίες»

Newsroom

Μπορεί στις 14 Ιανουαρίου να αναμένεται αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Κίνα, ώστε να ερευνήσει πώς εμφανίστηκε ο κορονοϊός στη Γουχάν κι έπειτα εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον πλανήτη, ωστόσο ο δρ. Ντέιλ Φίσερ, πρόεδρος του Global Outbreak Alert & Response Network , το οποίο συντονίζεται από τον ΠΟΥ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters Next ότι οι προσδοκίες από αυτό το ταξίδι θα πρέπει να είναι «πολύ χαμηλές». «Θα έτεινα να ορίσω τις προσδοκίες για το αποτέλεσμα αυτής της επίσκεψης πολύ χαμηλά», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Έπειτα από σειρά καθυστερήσεων και προσκομμάτων εκ μέρους των κινεζικών αρχών, ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων από τον ΠΟΥ θα φθάσει στις 14 Ιανουαρίου στην Κίνα. Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, η οποία ανακοίνωσε την ημερομηνία άφιξης της ομάδας δεν έχει ανακοινώσει την διαδρομή που θα ακολουθήσει η ερευνητική ομάδα.

Η Κίνα κατηγορήθηκε για συγκάλυψη της επιδημίας που καθυστέρησε την αρχική της απάντηση, επιτρέποντας στον ιό να μεταδοθεί ευρέως θέτοντας τις προθέσεις της πανδημίας, μετά την εμφάνισή του στην πόλη Γουχάν της κεντρικής Κίνας, ισχυρισμός των κινεζικών αρχών που επίσης έχει αμφισβητηθεί. Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει διαφάνεια στην έρευνα του ΠΟΥ και επέκριναν την άδεια που ο διεθνής οργανισμός έδωσε στους Κινέζους επιστήμονες να πραγματοποιήσουν μόνοι τους, άρα χωρίς έλεγχο, την πρώτη φάση της έρευνας.

«Πιστεύω ότι είναι μία σημαντική συνάντηση, αλλά δεν πρέπει να υπερτιμάται με όρους αποτελέσματος», δήλωσε ο Φίσερ, ο οποίος συμμετείχε στην αποστολή του ΠΟΥ στην Γουχάν τον περασμένο χρόνο. Τα μέλη της αποστολής θα συναντηθούν με τους κινέζους συναδέλφους τους και θα ανταλλάξουν σημειώσεις για τα δεδομένα που έχουν και για τις μελέτες που πρέπει να κάνουν, δήλωσε ο Φίσερ, καθηγητής, επίσης, Ιατρικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης. Επιπλέον, θα μπουν σε καραντίνα αμέσως μετά την άφιξή τους στο κινεζικό έδαφος. Η αποστολή τους θα διαρκέσει πέντε έως έξι εβδομάδες.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, στόχος είναι ο εντοπισμός του τρόπου με τον οποίο ο ιός μεταλλάχθηκε για να περάσει από τις νυχτερίδες στο άνθρωπο. Ομως, οι τεράστιες καθυστερήσεις που επέβαλαν οι κινεζικές αρχές μέχρι να δεχθούν την πραγματοποίηση ανεξάρτητης έρευνας σημαίνουν ότι θα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο να εντοπισθούν τα πρώτα ίχνη της μόλυνσης

Ο Ντέιλ Φίσερ δεν περιμένει όλες τις απαντήσεις από το ταξίδι αυτό, αλλά πιστεύει ότι η πιθανότητα να βρεθεί η προέλευση της πανδημίας είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι εδώ και έναν χρόνο, διότι οι ειδικοί γνωρίζουν τώρα πολύ περισσότερα για τα δεδομένα που χρειάζεται να συγκεντρώσουν, βασισμένοι σε πληροφορίες που ήδη έχουν: για παράδειγμα, μελέτες αντισωμάτων επί εναπομείναντος πλάσματος σε άλλες χώρες.

ΚίναΚορονοϊόςΠαγκόσμιος Οργανισμός Υγείας