Κόσμος|12.01.2021 13:46

Ο «αντάρτης Τραμπ» και οι προειδοποιήσεις του FBI

Μαρία Ανδρικάκη

Το ενδεχόμενο να περάσει στην ιστορία ως ο μοναδικός Πρόεδρος των ΗΠΑ που παραπέμφθηκε σε δίκη δυο φορές με το ερώτημα της καθαίρεσης είναι πιο κοντά από ποτέ για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Λίγες ημέρες μετά τα πρωτοφανή βίαια επεισόδια στο Καπιτώλιο, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε πολιτών, στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατατέθηκε χθες πρόταση ψηφίσματος. Σε αυτό, ο Αντιπρόεδρος Πενς καλούνταν να ενεργοποιήσει την 25η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ και να παύσει τον Τραμπ από τα καθήκοντά του. Μία και μόνο αντίθετη φωνή στάθηκε ικανή να μπλοκάρει την έγκριση του ψηφίσματος.

Οι Δημοκρατικοί λοιπόν κατέθεσαν πρόταση αποπομπής του Προέδρου, κατηγορώντας τον για υποκίνηση ανταρσίας και χρήση ψευδών στοιχείων. Η Βουλή των Αντιπροσώπων, αύριο κιόλας, στις 9 το πρωί (τοπική ώρα) θα ψηφίσει την πρόταση αυτή, για την καθαίρεση του Τραμπ. Για να απομακρυνθεί, βέβαια, χρειάζεται και τη σύμφωνη γνώμη της (ρεπουμπλικανικής κατά βάση) Γερουσίας.

Εκείνος, ωστόσο, ατάραχος. Σήμερα επισκέπτεται το Άλαμο στο Τέξας, στα σύνορα με το Μεξικό, για να κομπάσει για τα κατορθώματά του στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης και για το τείχος του. Μια επίσκεψη που, από πολλούς αναλυτές, χαρακτηρίστηκε ως «σύμβολο της προεδρικής ήττας».

Το προεδρικό «μοτίβο βίας»

Την ίδια ώρα, ήδη στην αμερικανική πρωτεύουσα βρίσκονται 15.000 μέλη της Εθνοφρουράς, σε ετοιμότητα για την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν την ερχόμενη Τετάρτη. Το FBI έχει ήδη ειδοποιήσει για τυχόν κινητοποιήσεις ενόπλων ακροδεξιών οργανώσεων, σε όλες τις πολιτείες της χώρας, ενώ η Ουάσιγκτον έχει κηρυχθεί εδώ και μέρες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, υπό τον φόβο επεισοδίων.

Όπως σχολιάζουν διεθνή μέσα, οι σκηνές φρίκης που εκτυλίχθηκαν στο Καπιτώλιο δεν ήταν «μια κι έξω». Μοιάζουν μέρος ενός ευρύτερου μοτίβου βίας των υποστηρικτών της «Λευκής Υπεροχής», σαν αυτό που εκτυλίχθηκε στο Σάρλοτβιλ και ο Τραμπ αρνήθηκε να καταδικάσει ή σαν τη χρήση δακρυγόνων κατά ειρηνικών διαδηλωτών έξω από τον Λευκό Οίκο.

To ζήτημα στο τέλος της ημέρας είναι ότι ο Τραμπ παραδίδει στον διάδοχό του μια Αμερική βίας, αρρώστιας, θανάτων και, κυρίως, εσωτερικού διχασμού που όμοιό της η χώρα έχει να δει εδώ και πολλές δεκαετίες.

Τζο ΜπάιντενΝτόναλντ ΤραμπΜαικ ΠενςΗΠΑFBI