Κόσμος|14.01.2021 18:14

Τσελίκ: Με τον Μπάιντεν θα συζητήσουμε πρωτίστως ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη

Μαρία Ζαχαράκη

Ένα από τα πρώτα θέματα που θα συζητήσει η Τουρκία με τη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ θα είναι το θέμα της ανατ. Μεσόγειου, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ως Τουρκία με την νέα (αμερικανική) κυβέρνηση έχουμε να συζητήσουμε τα πολύ σημαντικά θέματα της Λιβύης, της Συρίας και της ανατ. Μεσογείου», ανέφερε στη συνέντευξη τύπου, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα για το θέμα του προσφυγικού/μεταναστευτικού, υποστηρίζοντας ότι τα τελευταία 3 χρόνια η Ελλάδα έχει προωθήσει με τη βία στα τουρκικά χωρικά ύδατα πάνω από 78 χιλιάδες αιτούντες άσυλο.

Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ

Ο Ομέρ Τσελίκ αναφέρθηκε και στα πρόσφατα επεισόδια στο Καπιτώλιο, υπογραμμίζοντας ότι η αμερικανική δημοκρατία, που κρίνει άλλες χώρες, είναι εκείνη που βρίσκεται σε κρίση.

«Συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο η φάση, στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η δημοκρατία στις ΗΠΑ. Το σοκ που προκάλεσε κι η εικόνα των στρατιωτών στο έδαφος, αποτελεί αντανάκλαση της κρίσης που βιώνει η δημοκρατία στις ΗΠΑ. Κάθε δημοκρατία και χώρα το βιώνουν αυτό. Εάν θέτετε όμως διπλά στάνταρντ στα δημοκρατικά συστήματα άλλων, τότε η κρίση των αξιών αντικατοπτρίζεται και στο σύστημά σας. Ελπίζουμε ότι στην ομαλή ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου στις 20 Ιανουαρίου».

Τουρκίακρίση στη ΜεσόγειοΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΟμέρ ΤσελίκΗΠΑΤζο ΜπάιντενΑνατολική Μεσόγειος