Κόσμος|28.10.2018 21:29

Υπό πίεση η Μέρκελ μετά την εκλογική «πανωλεθρία» στην Έσση

Newsroom

Σε αρκετά δύσκολη θέση βρίσκεται η Άνγκελα Μέρκελ μετά την σημαντική πτώση των ποσοστών του CDU στην Έσση, καθώς με τα μέχρι στιγμής προγνωστικά, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο για το εάν θα συνεχιστεί η συγκυβέρνηση του κόμματός της με τους Πράσινους. Και αυτό διότι η διασφάλιση πλειοψηφίας των δύο κομμάτων στην τοπική βουλή του Βίσμπάντεν είναι ακόμα αμφίρροπη.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η γγ. του CDU Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ έκανε λόγο στο Βερολίνο για «επώδυνο εκλογικό αποτέλεσμα για τους Συντηρητικούς» προσθέτοντας ότι στον νυν χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό ενδέχεται να δοθεί η ευκαιρία να συγκυβερνήσει ξανά με τους Πρασίνους. Τα προγνωστικά είναι ωστόσο οριακά και δεν αποκλείεται μια ανατροπή μέσα στις επόμενες ώρες.

Από την άλλη πλευρά, σε περίπτωση που οι Χριστιανοδημοκράτες χάσουν την Έσση, τότε η Άγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει πλέον μεγαλύτερες δυσκολίες να επανεκλεγεί πανηγυρικά για μια ακόμα φορά πρόεδρος του κόμματος στο συνέδριο του CDU το Δεκέμβριο.

Ας σημειωθεί πάντως ότι το σενάριο πρόωρων εκλογών στη Γερμανία δεν συμφέρει ούτε τους Συντηρητικούς, αλλά ούτε και τους Σοσιαλδημοκράτες. Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Emnid για την κυριακάτικη Bild δείχνει ότι οι συντηρητικοί αγγίζουν το 24% στην πρόθεση ψήφου, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες έρχονται τέταρτο κόμμα με 15%, μετά τους Πράσινους και την Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Άνγκελα ΜέρκελΓερμανίαΈσση