Κόσμος|18.01.2021 17:48

Τουρκία: Πολιτική πόλωση και βία - Επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, πολιτικών

Μαρία Ζαχαράκη

Ένας δημοσιογράφος και ένας πολιτικός της αντιπολίτευσης δέχτηκαν ένοπλη επίθεση στην Άγκυρα την περασμένη Παρασκευή, προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με τη βία κατά προσώπων στην Τουρκία που επικρίνουν την κυβέρνηση. Ο Ορχάν Ουγούρογλου, δημοσιογράφος της αντι-κυβερνητικής εθνικιστικής εφημερίδας Γενίτσαγ, στην Άγκυρα, ξυλοκοπήθηκε από 3 άτομα κατά την προσπάθεια επιβίβασης στο αυτοκίνητό του του την Παρασκευή. Ωστόσο, μετά το περιστατικό απελευθερώθηκαν 4 ύποπτοι που κρατούνταν.

«Προερχόμαστε από το MHP», φέρεται να του είπαν οι δράστες, σύμφωνα με την κατάθεση του Ουγούρογλου, υποδεικνύοντας ως «ηθικό αυτουργό» της επίθεσης εναντίον το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης. «Μην επικρίνετε το MHP. Οι εθνικιστές θα ζητήσουν λογαριασμό γι' αυτό», φέρεται να του είπαν.

Η επίθεση συνέβη λίγες ώρες αφότου ο Σελτσούκ Οζντάγ, αντιπρόεδρος του κόμματος του Μέλλοντος του Αχμέτ Νταβούτογλου, έπεφτε θύμα άλλης μιας αιματηρής επίθεσης από ένοπλη συμμορία μπροστά από το σπίτι του, την ώρα που έβγαινε για να πάει σε κοντινό τζαμί για την προσευχή της Παρασκευής.

Ο ηγέτης του MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, απέρριψε τους ισχυρισμούς εναντίον του κόμματός του και σε γραπτή ανακοίνωση αναφέρει ότι «δεν έχει καμία δουλειά το ΜΗΡ με το δρόμο (σ.σ. αλητεία). Είναι αδύνατο να υπάρξει χαΐρι με καβγάδες και φασαρίες. Ο σεβντά μας δεν είναι η βία, αλλά το τουρκικό έθνος, η Τουρκία. Δείχνουμε ανοχή στις εύλογες κριτικές που συνάδουν με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τους δημοκρατικούς τρόπους. Οι εθνικιστές δεν θα βγουν από τον ίσιο δρόμο, από το δρόμο του λαού, δεν θα παρεκλίνουν από το δίκαιο, ούτε θα προβούν ποτέ σε αδικίες». Ο αντιπρόεδρος του MHP, Σεμίχ Γιαλτσίν, αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση του κόμματός του με τον «όχλο», που προέβη σε αυτές επιθέσεις. «Υπάρχουν πολλοί τρελοί σε αυτό το κίνημα και δεν ενεργούν σύμφωνα με τις οδηγίες», δήλωσε ο Γιαλτσίν.

Ο πρώην πρωθυπουργός και ο αρχηγός του κόμματος Αχμέτ Νταβούτογλου, αντέδρασε στην επίθεση. «Έχουν περάσει 24 ώρες, πού είναι οι ένοπλοι δράστες με τα όπλα και τα ρόπαλα; Πού είναι οι υποκινητές; Μέχρι να βρεθούν και να αποκαλυφθούν οι δράστες, θα (συνεχίσω να) ρωτάω: πού είναι οι δράστες;», έγραψε σε ένα tweet του ο Νταβούτογλου.

Εν τω μεταξύ, πολλές τοπικές οργανώσεις του MHP επαίνεσαν τις επιθέσεις, λέγοντας ότι ο Οζντάγ το άξιζε. Ένας άλλος βουλευτής της αντιπολίτευσης έχει εκφράσει επίσης ανησυχίες για πιθανή επίθεση εναντίον του. Το μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Καλού Κόμματος στην Κωνσταντινούπολη, Αλί Κιντίκ, δήλωσε ότι έχει λάβει απειλές κατά της ζωής του.

Η πρόεδρος του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, αποκάλεσε «αθλιότητα» τα όσα συμβαίνουν. «Κανείς δεν θα υποστηρίξει τις επιθέσεις που γίνονται σε πολιτικούς και δημοσιογράφους και στο λιντσάρισμα του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είμαι ένας άνθρωπος που είδα και πριν το ’80 (από το πραξικόπημα) τη χώρα, τέτοια αθλιότητα δεν ξαναείδα».

βίαΤουρκίαδημοσιογράφοιπολιτικοίεπιθέσεις