Κόσμος|20.01.2021 15:20

Το Ισραήλ ζητεί το κλείσιμο του γραφείου της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη

Μαρία Ζαχαράκη

Το Ισραήλ διαμήνυσε στην Άγκυρα ότι δεν μπορεί να υπάρξει αναθέρμανση στις σχέσεις έως ότου κλείσει το γραφείο της παλαιστινιακής Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη. Το Ισραήλ, με άλλα λόγια, το έθεσε ως προϋπόθεση για την επιστροφή του πρέσβη του στην Άγκυρα. Οι δύο χώρες προέβησαν σε ανάκληση των πρεσβευτών τους αντίστοιχα το 2018. Το ζήτημα της «προστασίας» της Χαμάς από την Τουρκία αποτελεί αγκάθι στη σχέση της με το Ισραήλ εδώ και χρόνια.

Η Χαμάς ίδρυσε το γραφείο στην Κωνσταντινούπολη, μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, που την ανάγκασε να εγκαταλείψει ένα από τα γραφεία της στη Δαμασκό. Εις εκ των στρατιωτικών ηγετών της Χαμάς, Σαλάχ Αλ-Αρουρί, ο οποίος ηγήθηκε του γραφείου της Κωνσταντινούπολης, απελάθηκε από την Πόλη το 2015, όταν Τουρκία και Ισραήλ προσπάθησαν και πάλι να έρθουν κοντά. Ωστόσο, η τουρκική υποστήριξη προς τη Χαμάς δεν έχει σταματήσει.

Τον περασμένο Αύγουστο, ο Ερντογάν κατηγορήθηκε από την Ουάσιγκτον ότι φιλοξένησε δύο ηγέτες της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη. Το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες χαρακτηρίζουν τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση. Η Τουρκία απορρίπτει αυτόν τον χαρακτηρισμό και επιμένει ότι αποτελεί μία νόμιμη πολιτική οντότητα.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι επιδίδεται σε στρατιωτικές ενέργειες εναντίον του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Το Ισραήλ καλεί συνεχώς τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τις σχέσεις με τη Χαμάς. Ίσως το μεγαλύτερο αδίκημα για το Ισραήλ είναι ότι η Τουρκία παραχωρεί υπηκοότητα σε πολλούς κορυφαίους αξιωματούχους της Χαμάς.

Από τα τέλη Νοεμβρίου, η Τουρκία έχει καταστήσει σαφές ότι ενδιαφέρεται να αναθερμάνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ λόγω ανατ. Μεσογείου. Ο Χακάν Φιντάν, αρχηγός πληροφοριών της Τουρκίας, συναντήθηκε κρυφά με Ισραηλινούς αξιωματούχους και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει πει δημόσια ότι θέλει οι σχέσεις να βελτιωθούν.

ΙσραήλΤουρκίαΧαμάς