Κόσμος|20.01.2021 21:35

Τζο Μπάιντεν: Αυτά είναι τα 3 πρώτα διατάγματα μετά την ορκωμοσία

Newsroom

Τα τρία πρώτα διατάγματα ως πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε λίγες ώρες έπειτα από την ορκωμοσία του ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπαίντεν. Ο Τζο Μπάιντεν βρέθηκε μαζί με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις στην ανατολική πτέρυγα του Καπιτωλίου, όπου ο νέος πρόεδρος υπέγραψε (εθιμοτυπικά) τα διατάγματα που έχουν να κάνουν με

  • τον διορισμό του στη θέση του προέδρου
  • τον διορισμό της κυβέρνησής του στα ανάλογα υπουργεία 
  • και με τον διορισμό του πολιτικού προσωπικού

Στη συνέχεια, όπως ορίζει το εθιμοτυπικό, οι επικεφαλής της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων έκαναν τα καθιερωμένα δώρα στον νέο πρόεδρο και στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι, τους χάρισε τις σημαίες που κυμάτισαν κατά τη διάρκεια των όρκων τους, σε μία συμβολική κίνηση, ενώ ο επικεφαλής της Γερουσίας δώρισε στο προεδρικό ζεύγος τον πίνακα που φιλοτεχνήθηκε για την ορκωμοσία.

Σημειώνεται ότι παρά τους περιορισμούς που υπήρχαν για τον κορονοϊό, Τζο Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις προχώρησαν και στην καθιερωμένη επίβλεψη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, σε μία μικρή συμβολική παρέλαση που έγινε μπροστά στο Καπιτώλιο. Στη συνέχεια η αυτοκινητοπομπή με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο μετέβη στο στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον, κοντά στην Ουάσινγκτον, προκειμένου ο Τζο Μπάιντεν να καταθέσει στεφάνι στον τάφο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Τζο ΜπάιντενΗΠΑΚάμαλα Χάριςορκωμοσία