Κόσμος|27.01.2021 13:26

AstraZeneca: Πόλεμος και ελλείψεις εν αναμονή έγκρισης για το εμβόλιο

Μαρία Ανδρικάκη

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί με «μπλόκο» του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, η Μεγάλη Βρετανία υψώνει λευκή σημαία και δηλώνει έτοιμη, δια στόματος του υπουργού Υγείας της, να συνεργαστεί και να διασφαλίσει την απαραίτητη διαφάνεια στις διαδικασίες.  

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την πλευρά της ζητάει από τον βρετανικό φαρμακευτικό κολοσσό να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και να είναι συνεπής στις παραδόσεις των δόσεων του εμβολίου. Ο εμβολιακός «πόλεμος» όμως κλιμακώνεται. Χθες, 26 Ιανουαρίου, ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ότι δεν αδικήθηκε η Ευρώπη, απλά η εταιρεία υπέγραψε πρώτα με τη Μεγάλη Βρετανία.

Δεν έρχεται στη συνάντηση η AstraZeneca 

Δημοσιεύματα από τις Βρυξέλλες ανέφεραν το μεσημέρι της Τετάρτης 27 Ιανουαρίου ότι η AstraZeneca δεν θα προσέλθει στη συνεδρίαση της καθοδηγητικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. για τα εμβόλια, που θα λάμβανε χώρα σήμερα στις 18:30 τοπική ώρα.  

Εν τω μεταξύ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων οδεύει προς έγκριση επείγουσας χρήσης του σκευάσματος της εταιρείας. Αφήνει να εννοηθεί, όμως, ότι μπορεί η έγκριση να αφορά μία ή περισσότερες ηλικιακές ομάδες κι όχι όλον τον πληθυσμό, μετά τα γερμανικά δημοσιεύματα των Bild και Handelsblatt ότι το εν λόγω εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό σε πολίτες άνω των 65 ετών. 

ΒρυξέλλεςΕυρωπαϊκή ΈνωσηAstraZenecaεμβόλιο