Κόσμος|29.01.2021 15:34

Τουρκία: Υπέρ του διαλόγου αλλά «θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας»

Μαρία Ζαχαράκη

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα συμφέροντά της στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπροσύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της χώρας που συνεδρίασε χθες, για περισσότερες από 4 ώρες υπό τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά τη συνεδρίαση επιβεβαιώνεται η αλλαγή ρότας της Τουρκίας στην εξωτερική πολιτική, δηλώνοντας ότι υπέρ πλέον υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο δια της διπλωματίας και του διαλόγου. «Από την άλλη πλευρά, η χώρα μας δεσμεύεται να προστατεύει τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες», αναφέρεται επίσης.

Στην ανακοίνωση προστίθενται επίσης τα εξής:

  • Στο πλαίσιο των εσωτερικών και εξωτερικών θεμάτων, που είναι σημαντικά για την εθνική μας ασφάλεια, αξιολογήθηκαν ευρέως και αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης οι επιπτώσεις στη χώρα μας των πολιτικών, στρατιωτικών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων στον κόσμο και την περιοχή το 2020, οι εξελίξεις που ενδέχεται να συμβούν το 2021 και τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν έναντι αυτών.
  • Παρουσιάστηκαν πληροφορίες στο Συμβούλιο σχετικά με τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται με πείσμα, αποφασιστικότητα και επιτυχία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ενάντια σε κάθε είδους απειλές και κινδύνους για την εθνική μας ενότητα και ομόνοια και επιβίωση, ειδικά ενάντια στις τρομοκρατικές οργανώσεις PKK / KCK - PYD / YPG, FETÖ και ISIS.
  • Συζητήθηκαν τα βήματα που έγιναν στο πλαίσιο του τερματισμού της παρουσίας τρομοκρατικών οργανώσεων, που αποτελούν την κύρια πηγή αστάθειας στην περιοχή μας, στο έδαφος των νότιων γειτόνων μας. Όλοι οι διεθνείς παράγοντες που εμπλέκονται στο θέμα κλήθηκαν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
  • Η τρομοκρατία και η βία που έχουν αυξηθεί στην Αφρική και σε πολλές χώρες σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, ειδικά στη Σομαλία, τη φίλη χώρα, όπου έχουμε καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για την επίτευξη σταθερότητας, καταδικάστηκαν και αναφέρθηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της σχετικά με την εγκαθίδρυση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας.

ΑιγαίοΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΑνατολική ΜεσόγειοςΚύπροςΣυμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας