Κόσμος|29.01.2021 16:02

Κορονοϊός - Εμβόλιο: Στη δημοσιότητα από την ΕΕ το συμβόλαιο με την AstraZeneca

Newsroom

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει την πρόθεση να δώσει σήμερα στην δημοσιότητα το συμβόλαιο που έχει υπογράψει με την AstraZeneca για την τροφοδοσία της Ευρώπης με το εμβόλιό της κατά του κορονοϊού, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η εταιρεία βρίσκεται υπό πίεση αφού ανακοίνωσε σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις της προς την Ευρώπη. «Θέλουμε να το δημοσιεύσουμε σήμερα, βρισκόμαστε σε συνομιλίες με την εταιρεία σχετικά με τα τμήματα (του συμβολαίου) που πρέπει να καλυφθούν» για λόγους εμπιστευτικότητας, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν στο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk.

Ρωσία: Μπορούμε να δώσουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση 100 εκατ. δόσεις εμβολίου Sputnik V

Η Ρωσία είναι σε θέση να προμηθεύσει την Ευρωπαϊκή Ενωση με 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Sputnik Vποσότητα αρκετή για να εμβολιασθούν 50 εκατομμύρια άνθρωποι κατά του κορονοϊού, το δεύτερο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF).

Η ανάρτηση αυτή έρχεται στον απόηχο του πολέμου που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην ΕΕ και την AstraZeneca για την προμήθεια των εμβολίων της εταιρείας στην Ένωση. Ευρωπαϊκά Μέσα αναφέρουν ότι η AstraZeneca δεν θα μπορέσει να παραδώσει τα 80 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού που αναμένονταν το πρώτο τρίμηνο του 2021. Ετσι η Ευρωπαϊκή Ενωση έδωσε εντολή για ελέγχους σε εργοστάσια της εταιρείας, κατάσχοντας μάλιστα και έγγραφα προκειμένου να ερευνηθούν, ενώ ζήτησε από την AstraZeneca να δημοσιοποιήσει το μεταξύ τους συμβόλαιο προκειμένου να γίνει γνωστή η συμφωνία.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει την πρόθεση να δώσει σήμερα στην δημοσιότητα το συμβόλαιο που έχει υπογράψει με την AstraZeneca για την τροφοδοσία της Ευρώπης με το εμβόλιό της κατά της Covid-19, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Κατασχέθηκαν έγγραφα από εργοστάσιο AstraZeneca

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μία προσπάθεια πίεσης προς την Αstra Zeneca, ζήτησε από τις βελγικές αρχές να επιθεωρήσουν την παραγωγή σε ένα εργοστάσιο στο Βέλγιο που παρασκευάζει το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19, όπου προβλήματα έχουν οδηγήσει σε μεγάλη έλλειψη προσφοράς του εμβολίου. Η επιθεώρηση πραγματοποιήθηκε και «ορισμένα έγγραφα και δεδομένα» που κατασχέθηκαν «βρίσκονται υπό εξέταση», δήλωσε την Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, στο Γαλλικό Πρακτορείο, ένας εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του Βελγίου (FAGG). Ανακοίνωση της υπηρεσίας ανέφερε νωρίτερα την Πέμπτη ότι η επίσκεψη δεν είχε ακόμη πραγματοποιηθεί. Γνωστοποιούσε, ωστόσο, πως η Επιτροπή, που συντονίζει τις παραγγελίες εμβολίων για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζήτησε έλεγχο των ροών παραγωγής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το εν λόγω εργοστάσιο βρίσκεται στο Σενέφ, στο γαλλόφωνο νότιο Βέλγιο. Λειτουργεί από τον αμερικανικό όμιλο Thermo Fischer Scientific, ο οποίος μόλις ανέλαβε τη διαχείρισή του στα μέσα Ιανουαρίου από τον γαλλικό όμιλο, που εξειδικεύεται στον τομέα της φαρμακευτικής βιομηχανίας, τον Novasep. Η βελγική ρυθμιστική αρχή αρχικά διαβεβαίωσε ότι εξακολουθεί να είναι εργοστάσιο της Novasep.

Η επιθεώρηση και η εξέταση των στοιχείων που συλλέχθηκαν επιτόπου αποσκοπούν στο «να διασφαλιστεί ότι η καθυστέρηση στη χορήγηση εμβολίων οφείλεται πράγματι σε ένα πρόβλημα παραγωγής στον βελγικό εργοστάσιο», υπεργολάβος της AstraZeneca, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Βέλγος υπουργός Υγείας, Φρανκ Βαντενμπρούκκε. 

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Δεσμευτικό το συμβόλαιο της AstraZeneca

Το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με την ΑstraZeneca για την προμήθεια του εμβολίου της κατά του κορονοϊού περιλαμβάνει δεσμευτικούς όρους, δήλωσε την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας από τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία να δώσει μια λογική εξήγηση για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων.

Η φον ντερ Λάιεν εξήγησε μιλώντας στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ότι ο όρος του συμβολαίου που προβλέπει ότι η AstraZeneca θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την παράδοση εμβολίων (best-effort delivery) ίσχυε όταν δεν ήταν ξεκάθαρο αν η φαρμακοβιομηχανία θα μπορούσε να αναπτύξει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της Covid-19.

Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η ΕΕ με την AstraZeneca περιέχει ξεκάθαρα τις ποσότητες των εμβολίων που θα έπρεπε να παραδοθούν στην Ένωση τον Δεκέμβριο και τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021, ενώ αναφέρεται και σε τέσσερα εργοστάσια παραγωγής, εκ των οποίων δύο στη Βρετανία. «Υπάρχουν δεσμευτικοί οροι και το συμβόλαιο είναι απολύτως ξεκάθαρο», υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν.

Κορονοϊός: Η Μεγάλη Βρετανία αρνείται να δώσει στοιχεία για τα εμβόλια

Στο μεταξύ, η Βρετανία έκανε σήμερα γνωστό πως δεν θα δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για τις προμήθειες εμβολίων κατά του κορονοϊού για λόγους ασφαλείας, δήλωσε σήμερα η υπουργός Φυλακών Λούσι Φρέιζερ, αν και η κυβέρνηση της Σκοτίας ανακοίνωσε ότι θα το πράξει. «Η κυβέρνηση δεν κρύβει τίποτα απολύτως, εξ όσων κατανοώ γίνεται για λόγους ασφαλείας», επεσήμανε μιλώντας στο BBC.

Η δημοσίευση αυτών των στοιχείων ενδέχεται να οξύνει την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της ΕΕ και φαρμακοβιομηχανιών όπως η AstraZeneca λόγω των καθυστερήσεων στις παραδόσεις εμβολίων κατά της covid-19 στην Ένωση. Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Σκοτίας ανακοίνωσε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα στοιχεία για τις προμήθειες εμβολίων κατά της covid-19, όπως δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Νίκολα Στάρτζον. «Πιστεύω ότι θα δημοσιεύουμε τα στοιχεία προμηθειών από την επόμενη εβδομάδα, ώστε να υπάρχει διαφάνεια γύρω από το θέμα», εξήγησε η Στάρτζον απευθυνόμενη στο σκοτσέζικο κοινοβούλιο.

εμβόλιοΟύρσουλα φον ντερ ΛάιενΕυρωπαϊκή ΈνωσηΚορονοϊόςAstraZeneca