Κόσμος|29.01.2021 17:17

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Αποτελεσματικότητα 66% απέναντι στον κορονοϊό

Newsroom

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του κορονοϊού είναι αποτελεσματικό κατά 66% γενικά, αλλά λιγότερο στη Νότια Αφρική, χώρα όπου εξαπλώνεται ένα πιο μεταδοτικό μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της ο φαρμακευτικός κλάδος της αμερικανικής εταιρείας. Το εμβόλιο, το οποίο χορηγείται σε μία δόση, είναι αποτελεσματικό κατά 85% για την πρόληψη των σοβαρών μορφών της νόσου, σύμφωνα με μια μεγάλη κλινική δοκιμή.

To εμβόλιο της εταιρείας είναι το μοναδικό μέχρι αυτή την ώρα, το οποίο απαιτεί μία δόση για την εξασφάλιση της ανοσίας έναντι του κορονοϊού. Ωστόσο, από τα ευρήματα των κλινικών δοκιμών προκύπτει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου εμφανίζει αποκλίσεις ανά γεωγραφική περιοχή.

Έτσι, για παράδειγμα, ενώ στις ΗΠΑ η αποτελεσματικότητά του ανέρχεται στο 72%, στη Λατινική Αμερική υποχωρεί στο 66% και στη Νότια Αφρική στο 57%. Στις δοκιμές της J&J, οι οποίες διεξήχθησαν σε οκτώ χώρες, το 44% των συμμετεχόντων ήταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το 41% από την Κεντρική και Νότια Αμερική, και το 15% από τη Νότιο Αφρική. Περίπου ένα τρίτο από τους εθελοντές ήταν ηλικίας άνω των 60%.

Νότια ΑφρικήJohnson & JohnsonεμβόλιοΚορονοϊόςμετάλλαξη