Κόσμος|29.01.2021 22:11

Εκπρόσωπος Κομισιόν: Χωρίς την Ε.Ε. οι χώρες ούτε θα είχαν δει εμβόλια

Μαρία Ανδρικάκη

Για τη δημοσιοποίηση του συμβολαίου μεταξύ της Κομισιόν και της AstraZeneca μίλησε στο Open ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Στέφαν ντε Κέερσμακερ.  

Στο συμβόλαιο, που δόθηκε στη δημοσιότητα με βασικά στοιχεία όπως ο αριθμός των δόσεων και τα κόστη να είναι σβησμένα, αποκαλύπτεται ότι για να επιταχυνθεί η προμήθεια στην Ευρώπη, περιλαμβάνονται στα ευρωπαϊκά «εδάφη» και τα εργοστάσια της AstraZeneca στη Μεγάλη Βρετανία.

«Το συμβόλαιο καλύπτει τέσσερα σημεία παραγωγής, στη Μ. Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που καλύπτουν την παραγωγή των δόσεων του εμβολίου. Δεν υπάρχει ιεραρχία ούτε διαχωρισμός μεταξύ εργοστασίων στη Μ. Βρετανία ή την Ε.Ε. Όλα συνεισφέρουν στην παραγωγή εμβολίων» υπογραμμίζει ο κ. Κέερσμακερ.

Το ζήτημα που προκύπτει, λοιπόν, εδώ είναι αν η Ε.Ε. μπορεί να λάβει εμβόλια παρασκευασμένα στη Μ. Βρετανία και, αντίστοιχα, αν η Ε.Ε. εξάγει εμβόλια που παρήχθησαν στα εδάφη της στους Βρετανούς:

«Δεν μπορούμε να πούμε τους αριθμούς εμβολίων που παράγονται σε διαφορετικά εργοστάσια, αυτό είναι μέρος ευαίσθητων εταιρικών πληροφοριών.  Για εμάς είναι σημαντικό οι δόσεις που παράγονται στα εργοστάσια να είναι διαθέσιμες στην Ε.Ε. Ας μην ξεχνάμε ότι η Κομισιόν έχει επενδύσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό στην ανάπτυξη της παραγωγικής ικανότητας της AstraZeneca. Η εταιρεία πρέπει να διασφαλίσει ότι τα εμβόλια που παράγονται χρησιμοποιώντας αυτούς τους πόρους δίνονται σε Ευρωπαίους πολίτες» είναι το ρητό μήνυμα του εκπροσώπου της Κομισιόν.

Η συζήτηση πάει γρήγορα στον έλεγχο που έγινε στο εργοστάσιο της AstraZeneca χθες στο Βέλγιο. Ο κ. Κέερσμακερ δεν θέλει να απαντήσει. «Ακούστε, δεν μπορώ να πω τίποτα για τις επιθεωρήσεις που γίνονται στα κράτη μέλη, το κράτος εκεί είναι υπεύθυνο. Μπορώ να σας πω, όμως, ότι η Κομισιόν θα προτείνει έναν μηχανισμό για περισσότερη διαφάνεια για τα εμβόλια που παράγονται στην Ε.Ε. κι εξάγονται».

Άλλη λεπτομέρεια του συμβολαίου που συζητείται έντονα είναι το γεγονός ότι δεν βασίζεται σε δεσμεύσεις αλλά «σε βέλτιστες δικαιολογημένες και λογικές προσπάθειες». Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απαντάει και σε αυτό: «Γνωρίζαμε πολύ καλά όταν συντάσσαμε το εμβόλιο ότι δεν ήταν σίγουρο ότι η εταιρεία θα μπορούσε να αναπτύξει ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι, μόλις το εμβόλιο αναπτυχθεί, η εταιρεία δεν θα σεβαστεί το συμβόλαιο σε ό,τι αφορά την παραγωγή και διανομή του εμβολίου».

Για την περίπτωση του Ισραήλ, που έχει ήδη εμβολιάσει περισσότερο από το 50% του πληθυσμού του, ο κ. Κέερσμακερ είναι απόλυτος: «Να μην ξεχνάμε από πού προερχόμαστε. Επτά μήνες πριν δεν είχαμε τίποτα. Ούτε εμβόλια ούτε τίποτα. Καταφέραμε μέσα σε λίγους μήνες να αναπτύξουμε 2,3 δις δόσεις για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, όλων των κρατών μελών. Αν τα κράτη μέλη πήγαιναν μόνα τους, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ούτε θα είχαν δει κάποιο εμβόλιο σε αυτή τη φάση».

ΚορονοϊόςεμβόλιοAstraZenecaΚομισιόνΕυρωπαϊκή Ένωση