Κόσμος|29.01.2021 20:46

Στις 2 Φεβρουαρίου ο Τσαβούσογλου στα Κατεχόμενα για προετοιμασία πενταμερούς

Μαρία Ζαχαράκη

Στις 2 Φεβρουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα μεταβεί στα Κατεχόμενα, προκειμένου εκεί να καθορίσει μαζί με την τουρκοκυπριακή ηγεσία τη στάση της τουρκικής πλευράς πριν από την πενταμερή το Μάρτιο.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, δίνοντας μία συνέντευξη σήμερα, Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, στο πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», είπε ξεκάθαρα ότι προωθούν πλέον και επισήμως τη φόρμουλα των δύο κρατών. Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε 100% σύμφωνοι με την Τουρκία»

Αλλά κι αν ούτε αυτή η φόρμουλα δεν γίνει αποδεκτή, τότε θα ξεκινήσει αγώνας για την αναγνώριση του ψευδοκράτους, χωρίς λύση πλέον με την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως σημείωσε.

«Η πολιτική που προτείνουμε αυτή τη στιγμή είναι πολύ σημαντική. Διάφορες προσπάθειες για την αποκατάσταση μιας δημοκρατικής εταιρικής σχέσης σε ομοσπονδιακή βάση στην Κύπρο σε διάφορες περιόδους δεν πέτυχαν», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ, κατηγορώντας πάλι την ε/κ πλευρά ότι τα ανέτρεψε όλα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παρά την καλοπροαίρετη προσέγγιση της τουρκικής πλευράς στο Κραν Μοντανά το 2017.

«Έχει αποσαφηνιστεί η πολιτική της τουρκικής πλευράς για λύση δύο κρατών στην Κύπρο στο παρόν στάδιο. Πλέον δεν θέλουμε ως ΤΔΒΚ και ως Τουρκία να πάμε στα παλιά. Τελικά οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ το σεβάστηκαν αυτό. Στην άτυπη συνάντηση 5+1 ο καθένας θα έχει τη δυνατότητα να εξηγήσει τη θέση του. Εάν έρθει πρόσκληση, και φαίνεται ότι θα έρθει, γίνεται λόγος για μια άτυπη συνάντηση στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου στη Νέα Υόρκη. Σε αυτή τη συνάντηση θα δείξουμε τη βούλησή μας. Αυτό που θα πούμε είναι: ‘Εμείς πλέον είμαστε υπέρμαχοι της συνεργασίας των δύο κρατών που βρίσκονται δίπλα-δίπλα, απολαμβάνοντας κυριαρχική ισότητα. Αυτή είναι η πολιτική μας θέση από δω και στο εξής. Άλλωστε εγώ κέρδισα τις εκλογές με αυτή τη θέση. Πίσω από αυτή την πολιτική υπάρχει μια Τουρκία, η οποία μας στηρίζει πλήρως, η οποία είναι και εγγυήτρια δύναμη, και μητέρα πατρίδα και η μεγαλύτερη δύναμη της περιοχής», ανέφερε.

Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι η Κύπρος και η ανατολική Μεσόγειος δεν είναι όπως παλιά, ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει και πως μια συμφωνία με την οποία όλες οι χώρες μπορούν να κερδίσουν πρέπει να είναι δίκαιη, μόνιμη και να βασίζεται στις πραγματικότητες της Κύπρου.

Ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε πως «εάν δεν ληφθούν υπόψη οι πραγματικότητες της Κύπρου και μας αναγκάσουν σε μη ρεαλιστικές θέσεις του τύπου ‘η ΕΕ έτσι θέλει, η Ελλάδα έτσι θέλει, οι Ε/Κ είναι οι μόνοι που αναγνωρίζονται, αυτό που λένε είναι πιο σημαντικό’ εμείς δεν θα το εγκρίνουμε. Ο εξαναγκασμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε χειρότερες καταστάσεις κι από αυτές το 1960».

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι συζητά όλα αυτά τα ζητήματα συνεχώς με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών και πως στις 2 Φεβρουαρίου ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μαζί με την ομάδα του θα πάνε στα κατεχόμενα για να συζητήσουν εφ’ όλης της ύλης όλα τα ζητήματα για να ξεκαθαρίσει η στάση της τουρκικής πλευράς πριν την διάσκεψη της 5+1.

Όπως είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, σε περίπτωση συμφωνίας η ε/κ πλευρά ότι θα κερδίσει πολλά, επειδή θα ανοίξει η τουρκική αγορά και θα σταματήσουν τα υπέρογκα έξοδα για άμυνα και των δύο πλευρών.

«Επί του παρόντος τα λιμάνια και ο εναέριος χώρος της Τουρκίας είναι κλειστά για τους Ελληνοκυπρίους. Επομένως σε περίπτωση συμφωνίας, οι Ελληνοκύπριοι θα κερδίσουν πολλά. Οι Ε/Κ για την άμυνά τους ξοδεύουν 300 εκατομμύρια το χρόνο. Μιλάνε για άμυνα, αλλά μπορεί να έχουν και άλλες προθέσεις. Με τη συμφωνία όλα αυτά θα σταματήσουν και οι δύο πλευρές θα κερδίσουν από αυτό», ισχυρίστηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Αναφορικά με την πανδημία ο Ερσίν Τατάρ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Τουρκία για τα εμβόλια που παρέχει. Χθες έφτασαν 20 χιλιάδες εμβόλια, ενώ προηγουμένως είχαν φτάσει άλλα 20 χιλιάδες από την Τουρκία.

ΤουρκίαΕρσίν ΤατάρΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚατεχόμεναΜεβλούτ Τσαβούσογλου