Κόσμος|02.02.2021 19:12

Γάλλος πρέσβης: Η Γαλλία είναι έτοιμη για έναν εις βάθος διάλογο με την Τουρκία

Μαρία Ζαχαράκη

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Hürriyet Daily News ο πρέσβης της Γαλλίας, Hervé Magro, ανέφερε ότι: «Η Γαλλία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε έναν εις βάθος και σημαντικό διάλογο με την Τουρκία μετά από πολύμηνη ένταση» προσθέτοντας ότι η πρόσφατη ανταλλαγή επιστολών μεταξύ των δύο προέδρων άνοιξε το δρόμο για να φέρει τους διμερείς δεσμούς σε ένα πιο φυσιολογικό επίπεδο.

Ο Hervé Magro, που έφτασε στην Άγκυρα τον Ιούνιο του 2020, εξήγησε την τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας, καθώς και την πρόσφατη αναβίωση του διαλόγου μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας σε συνέντευξή του στην HDN, που συμπίπτει με έναν ανανεωμένο διάλογο μεταξύ Άγκυρας και Παρισιού, σύμφωνα με τις αμοιβαίες προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων.

«Τώρα, πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες για έναν κανονικό, εις βάθος και σημαντικό διάλογο. Είμαστε έτοιμοι για αυτό. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία μοιράζεται τους ίδιους στόχους» δήλωσε ο Magro, προσθέτοντας πως «Ήμασταν πάντα υπέρ του διαλόγου από την αρχή. Πρέπει να είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για τις διαφωνίες μας ως δύο σύμμαχοι. Όμως οι προϋποθέσεις στις οποίες βασίζεται ο διάλογος είναι επίσης σημαντικές», αναφερόμενος σε περιφερειακά ζητήματα, όπως η Συρία, η Λιβύη και η Αν. Μεσόγειος.

«Φυσικά, οι τελευταίες δηλώσεις εκλαμβάνονται ως θετικές ενδείξεις και φαίνεται ότι είμαστε σε σωστό δρόμο. Τα πλοία Barbaros Hayreddin Paşa και Oruç Reis έχουν αποσυρθεί. Επίσης, ξανάρχισαν οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Αλλά αυτή η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί. Θέλω να πω ότι αυτό δεν πρέπει να είναι μια τάση που θα ακολουθηθεί μόνο για μερικούς μήνες. Όλα αυτά τα βήματα δεν πρέπει να γίνουν μόνο για την επόμενη σύνοδο του Συμβουλίου της ΕΕ».

Σε ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη εντατικοποίηση του διαλόγου μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, ο Magro είπε ότι ήταν σημαντική η παρατήρηση όλων αυτών των εξελίξεων, αλλά «αυτό που είναι σημαντικό είναι αυτό που θα δούμε τους επόμενους μήνες. Τώρα, όλοι στην Ευρώπη υποστηρίζουν αυτόν τον διάλογο, αλλά είναι αλήθεια ότι περιμένουμε πραγματικά και συγκεκριμένα βήματα από την τουρκική πλευρά».

Oruc ReisΕυρωπαϊκή ΈνωσηΓαλλίαΤουρκία