Κόσμος|03.02.2021 10:27

Τουρκία: Εκατοντάδες συλλήψεις σε διαδήλωση για το πανεπιστήμιο του Βοσπόρου

Μαρία Ζαχαράκη

Σε εκατοντάδες συλλήψεις προέβησαν και χθες το βράδυ οι Αρχές στην Τουρκίαατόμων που διαδήλωναν υπέρ των φοιτητών και καθηγητών του πανεπιστημίου του Βοσπόρου. Συνολικά, άλλα 104 άτομα συνελήφθησαν στην προσπάθειά τους να μεταβούν στη Χαλκηδόνα (Καντίκιοϊ), στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, προκειμένου να μετάσχουν στη νέα φοιτητική εκδήλωση διαμαρτυρίας - παρά την απαγόρευση της νομαρχίας.

Η διαδήλωση στη Χαλκηδόνα ξεκίνησε χθες στις 18:00 το απόγευμα και η Αστυνομία επενέβη με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες. Αργά το βράδυ, ανακοινώθηκε ότι συνελήφθησαν 104 άτομα. Όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, φοιτητές προσπάθησαν να μπουν στο καράβι για να διασχίσουν το Βόσπορο και να μεταβούν στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, προκειμένου να λάβουν μέρος στην διαμαρτυρία. Ωστόσο, η Αστυνομία δεν τους επέτρεψε καν να μπουν στο καράβι λέγοντάς τους «απαγορεύεται».

Νωρίτερα, οι νομαρχιακές αρχές της Χαλκηδόνας είχαν ανακοινώσει απαγόρευση των διαδηλώσεων με πρόφαση την πανδημία, προειδοποιώντας για την επέμβαση της αστυνομίας. Η διαδήλωση παρόλα αυτά ξεκίνησε και η αστυνομία επενέβη με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες. Οι φοιτητές που προσπαθούσαν να ξεφύγουν στα γύρω σοκάκια συλλαμβάνονταν, ενώ τα επεισόδια συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Αστυνομία προσπάθησε να συλλάβει ακόμη και το βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Τουρκίας, Μπαρίς Ατάι, καθώς και τον πρόεδρο της τοπικής οργάνωσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Χαλκηδόνας, Αλί Ναρίν. Οι κάτοικοι της περιοχής στηρίζοντας τους διαδηλωτές βγήκαν στα μπαλκόνια και στα παράθυρα των σπιτιών τους χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια, όπως έκαναν και κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων Γκεζί.

Σε ανακοίνωσή της η αστυνομική διεύθυνση Κωνσταντινούπολης αναφέρει ότι «έπειτα από τις προσκλήσεις για συγκεντρώσεις στη Χαλκηδόνα με το σύνθημα "Δεν θέλουμε διορισμένο πρύτανη" έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα σε διάφορα σημεία». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι απαγορεύτηκαν για 7 μέρες οι συγκεντρώσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Πάντως, ο δήμαρχος της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, μέσα από το λογαριασμό του στο Τwitter κάλεσε τον διορισθέντα από τον Τούρκο πρόεδρο πρύτανη Μελίχ Μπουλού να παραιτηθεί.

ΤουρκίασυλλήψειςΔιαδηλώσεις