Κόσμος|03.02.2021 12:10

Τουρκία: Στο 15% ο πληθωρισμός - «Ράλι» ανόδου στις τιμές των τροφίμων

Μαρία Ζαχαράκη

Ο πληθωρισμός στις τιμές καταναλωτή στην Τουρκία τον Δεκέμβριο αυξήθηκε στο 14,6%, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων. Η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στις αυξήσεις τιμών στα έπιπλα, τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά. Ο πληθωρισμός των τιμών παραγωγού έφτασε το 26,2% από 25,2%. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,68%, ενώ οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 2,48%.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Φτώχεια και εξαθλιωμένη οικονομία - Η ατζέντα για το 2021

Η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα έχει υπερδιπλασιάσει το επιτόκιο στο 17% τους τελευταίους 5 μήνες για να βοηθήσει στον περιορισμό του πληθωρισμού και να υπερασπιστεί την τουρκική λίρα, η οποία έχει πάρει τα πάνω της τελευταίο διάστημα, αλλά κι ο πληθωρισμός επίσης. Τη Δευτέρα, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προέτρεψε την κυβέρνηση κι άλλους αρμόδιους φορείς να προβούν σε αποφασιστικά μέτρα για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών. Η άνοδος των τιμών έχουν πλήξει τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, παραδέχτηκε η Κεντρική Τράπεζα τη Δευτέρα. «Είμαστε μακριά από το στόχο του 5% πληθωρισμό», ανέφερε σε επιστολή της προς τον Τούρκο υπουργό Οικονομικών.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας έχουν επηρεάσει τις μέτριες ροές ξένου κεφαλαίου, συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση της λίρας και το κλίμα έχει βελτιωθεί, ανέφερε ο οργανισμός αξιολόγησης Fitch σε έκθεσή του την Τρίτη. Ωστόσο, η Τράπεζα έχει περιορισμένη ανεξαρτησία και οι στόχοι της κυβέρνησης για τον πληθωρισμό, την οικονομική ανάπτυξη και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στερούνται αξιοπιστίας, συμπλήρωσε.

Η λίρα σημείωσε άνοδο 0,7% στα 7,13 ανά δολάριο, όταν στις αρχές Νοεμβρίου έφτασε στο χαμηλότερο ρεκόρ των 8,58 ανά δολάριο. Η κυβέρνηση διέταξε τις κρατικές τράπεζες να δανείζουν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις με χαμηλότερα επιτόκια κατά τη διάρκεια του 2020 για να βοηθήσουν στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέλυσε και αντικατέστησε τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας στις αρχές Νοεμβρίου, καθώς η λίρα έφτασε σε χαμηλό όλων των εποχών. Διόρισε, επίσης, έναν νέο υπουργό Οικονομικών, αφού ο γαμπρός του Μπεράτ Αλμπαϋράκ παραιτήθηκε τον ίδιο μήνα. Έκτοτε, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για οικονομικές μεταρρυθμίσεις για την ενθάρρυνση των επενδύσεων. Στοχεύει σε πληθωρισμό τιμών καταναλωτή 9,9% φέτος και οικονομική ανάπτυξη 5,8%. Το ετήσιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο διευρύνθηκε πάνω από 5% του ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί στο 1,9% του ΑΕΠ το 2021.

Διαβάστε επίσης: Απόρρητο έγγραφο Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η συμφωνία για Ιμια και γκριζάρισμα Αιγαίου

τουρκική λίραπληθωρισμόςΤουρκία