Κόσμος|05.02.2021 19:45

Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα: Οι δηλώσεις Σοϊλού δεν ταιριάζουν σε έναν σύμμαχο

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα Ντέιβιντ Σάτερφιλντ έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους: Απαντώντας στον υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, είπε ότι «Ακούμε με ανησυχία τις δηλώσεις ενός ανώτερου Τούρκου αξιωματούχου να κατηγορεί τις ΗΠΑ για όσα βιώνει η Τουρκία αλλά και για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Αυτές οι δηλώσεις δεν είναι υπεύθυνες δηλώσεις και δεν ταιριάζουν σε έναν σύμμαχο και στρατηγικό εταίρο και λυπούμαστε πολύ για αυτό».

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν κατά ΗΠΑ και Μακρόν: Να ντρέπεστε για τα δικά σας προβλήματα

Ο Σάτερφιλντ αντέδρασε και στις δηλώσεις κατά της κοινότητας ΛΟΑΤKI που συζητήθηκαν στο πλαίσιο των διαμαρτυριών για το πανεπιστήμιο του Βοσπόρου. «Αυτές οι δηλώσεις, με όποια γλώσσα κι αν γίνονται, δεν συμβάλλουν στην κατανόηση, την ανοχή και την υποστήριξη όσων διαφέρουν από την πλειοψηφία. Τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ έχουν το δικαίωμα να ζουν ειρηνικά και ευτυχισμένα. Και σε αυτόν τον κόσμο δεν πρέπει να υπάρχει κανένα μέρος που να μιλάμε με τέτοιο μίσος. Ούτε στις Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε στην Τουρκία, ούτε σε οποιοδήποτε μέρος. Αυτό δεν είναι μοναδικό πρόβλημα στην Τουρκία, ένα παγκόσμιο ζήτημα».

Για τις διερευνητικές μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας ο πρέσβης είπε: «Περιμένουμε την επόμενη συνάντηση στην Αθήνα. Είναι μια θετική εξέλιξη κι έχει τη μεγάλη υποστήριξη από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα. Ελπίζουμε ότι αυτές οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και οι προσπάθειες και των δύο χωρών θα συνεχιστούν. Είναι περίπλοκα ζητήματα, αλλά με πίστη, συνεχή προσπάθεια και δέσμευση, αυτό το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί».

ΗΠΑΛΟΑΤΚΙΤουρκίαΣουλεϊμάν Σοϊλού