Κόσμος|08.01.2019 15:22

Ντι Μάιο και Σαλβίνι στηρίζουν τα «Κίτρινα Γιλέκα»

Newsroom

Τη στήριξη της… ιταλικής κυβέρνησης έχουν τα «κίτρινα γιλέκα» της Γαλλίας στην μάχη τους κατά του Μακρόν, έπειτα και από τις χθεσινές παρεμβάσεις (στα εσωτερικά της Γαλλίας) του επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, και του ηγέτη της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι.

Πρώτα ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, υπουργός Εργασίας και Βιομηχανίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα και λίγο αργότερα ο έτερος αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, με δηλώσεις του, τάχθηκαν ξεκάθαρα υπέρ των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν τα «κίτρινα γιλέκα» ενάντια στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν.

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο έγραψε χαρακτηριστικά: «Κίτρινα γιλέκα μην τα παρατάτε! Το Κίνημα Πέντε Αστέρων είναι έτοιμο να σας παρέχει την στήριξη που χρειάζεστε. Όπως κι εσείς, έτσι κι εμείς καταδικάζουμε αυτούς που προκαλούν την βία κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων, όμως ξέρουμε ότι στην πραγματικότητα το κίνημά σας είναι ειρηνικό. Μπορούμε να σας δώσουμε πρόσβαση σε κάποιες από τις λειτουργίες του “Ρουσό”, του λειτουργικού μας συστήματος για την άμεση δημοκρατία».

Σύμφωνα με τον Ντι Μάιο, η εξέγερση ξέσπασε από την επιθυμία των ανθρώπων να συμμετέχουν στην πολιτική η οποία «κωφεύει» όσον αφορά στις ανάγκες των πολιτών, τόσο στην Γαλλία, όσο και στην… Ιταλία (!).

Από την πλευρά του, ο ακροδεξιός Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε: «Στηρίζω τους έντιμους πολίτες που διαδηλώνουν εναντίον του κυβερνώντος προέδρου και των ανθρώπων του».

Για να μη τον χαρακτηρίσουν ακραίο βέβαια, τώρα που έχει… σοβαρέψει, ο Σαλβίνι συμπλήρωσε πως καταδικάζει την βία που ξέσπασε πάλι στις εβδομαδιαίες διαδηλώσεις στην Γαλλία.

Οι διαδηλώσεις του Σαββάτου στο Παρίσι και αλλού σημαδεύτηκαν από επεισόδια. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σημειώνουν ότι το βίαιο ξέσπασμα ήταν η απάντηση των διαδηλωτών στην σκληρή στάση που είχε ανακοινώσει ότι θα τηρήσει απέναντι στα «κίτρινα γιλέκα» ο Γάλλος πρόεδρος με την έλευση της νέας χρονιάς.

Οι διαδηλωτές το Σάββατο κατάφεραν και εισέβαλλαν στον προαύλιο χώρο κυβερνητικού κτηρίου που στεγάζει το γραφείο του εκπροσώπου της γαλλικής προεδρίας Μπενζαμέν Γκριβό, προκαλώντας τη σκληρή αντίδραση του ιδίου Μακρόν ο οποίος πλέον «αντεπιτίθεται» ενισχύοντας τους μηχανισμούς καταστολής.

κίτρινα γιλέκαΜατέο Σαλβίνι